Osztrák leminősítéstől félnek

2011.11.11. 08:14

Az olasz adósságválság már nyugati szomszédunkat fenyegeti: elképzelhető, hogy Ausztria elveszti az eddig mindhárom hitelminősítőnél őrzött legjobb adósi besorolását írja aNapi Gazdaság a Financial Times Deutschlandra hivatkozva. A Moody's szakértői két héten belül Ausztriába utaznak, és az olasz pénzügyi rendszerből továbbterjedő gondok, illetve a kormány elégtelen költségvetési lépései miatt könnyen negatív kilátás kerülhet Ausztria adósságai mellé, véli egy tekintélyes osztrák közgazdász, Bernhard Felderer.

Az osztrák pénzügyi rendszer teljes olasz adósságkitettségét 16,5 milliárd euróra becsülik. A Moody's azóta hivatalosan reagált az értesülésre: az osztrák hitelminősítés mellett továbbra is semleges a kilátás, és osztrák pénzügyminiszter asszony, Maria Fekter szerint is teljesen biztos országa besorolása.

Ennek ellenére a kormány a piacok megnyugtatására német és szlovák mintára adósságplafon-törvény megalkotására készül; a piacokon is érezhetően komolyan vették a spekulációt, az osztrák tízéves kötvényhozam 20 bázisponttal, 3,28 százalékra ment fel. Jelenleg − Luxemburgot beszámítva − csupán hat olyan ország van a 17 tagú eurózónában, melyek adósságait a hitelminősítők a lehető legjobbra értékelik.

Megfigyelők szerint egyre valószínűbb, hogy Franciaország hamarosan kikerül e klubból, így az osztrák félelmekkel együtt az is felvetődik, hogy meddig maradhat a csúcson az európai pénzügyi stabilitási eszköz, az EFSF besorolása.