A cégek, akik a világot irányítják

2011.11.14. 15:02

Stefania Vitali, James B. Glattfelder és Stefano Battiston kutatók egy új publikációjukban azt vizsgálták, mely multinacionális vállaltoknak van a legnagyobb befolyásuk a világgazdasági eseményekre. Bizonyítási eljárásukat hálózati kapcsolati elemzésre alapozták, ami alapján megállapították, hogy a tíz legbefolyásosabb vállalat irányítja a pénzügyi világ 19,45 százalékát, míg a legnagyobb ötven már annak negyven százalékát.

Az első tízbe olyan cégek jutottak be mint a francia AXA, a nagy-britanniai Barclay’s, az amerikai JP Morgan & Chase és a svájci UBS. A Top 10-en kívül is akad bőven ismert név, ott van például a német Deutsche Bank, a japán Nomura Holdings vagy a kínai China Petrochemical Group.

Az elemzés alapján nem az a legmeglepőbb, hogy ezek a vállaltok milyen fontos szerepet töltenek be, hanem hogy milyen szorosan kötődnek egymáshoz. Az egymás közötti szoros kötelék miatt ezek a cégek teljesen egymásra utaltak, így a teljesítményük kihat egymáséra is. Ezt figyelembe véve könnyebben érthető, hogy manapság miért van olyan széles körben érezhető hatása annak, ha egy gazdasági szektor vagy egy cég válságba kerül.