Mérséklődött a görög gazdaság visszaesése

2011.11.15. 20:18
Tovább lassult a görög gazdaság zsugorodása, de még így is 5,2 százalékkal esett vissza a harmadik negyedévben az előző évhez képest a görög GDP. Az év elején még 8,3 százalékos volt a visszaesés üteme. Az előrejelzések szerint jövőre 2,8 százalékos visszaesés jöhet, és az uniós segítség ellenére is tovább nő az államadósság.

Görögországban mérséklődött a gazdasági visszaesés üteme az idei harmadik negyedévben, de a recesszió várhatóan még jövőre is folytatódik, és 2012 már sorban az ötödik év lesz, amikor csökken a hazai össztermék (GDP) az államadósság-válsággal küzdő országban.

A görög statisztikai hivatal (ELSTAT) kedden közölt adatai szerint a GDP 5,2 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. A második negyedévben nagyobb, 7,4 százalékos, az első negyedévben még nagyobb, 8,3 százalékos visszaesést mértek. A viszonylagos javulást a jól sikerült nyári turistaszezonnak és az exportban megindult kedvező tendenciáknak tulajdonítja a statisztikai hivatal.

Ennek ellenére a görög gazdaság várhatóan még 2012-ben is recesszióban marad. Az Európai Bizottság legutóbbi előrejelzése szerint az idei 5,5 százalékos visszaesés után 2012-ben 2,8 százalékos GDP-csökkenés következik, és a növekedés csak 2013-ban indul meg, amikor 0,7 százalékkal nő majd a GDP. Görögország így várhatóan megszakítás nélkül fél évtizedet tölt el recesszióban.

A visszaesést hazai és külföldi elemzők egyaránt az államadósság-válság kezelését szolgáló megszorításoknak tulajdonítják. Az adósság azonban a brüsszeli bizottság szerint a megszorításokkal együtt is tovább nő, a prognózis alapján a GDP-arányos államadósság az idei 162,8 százalékról 2012-ben 198,3 százalékra, 2013-ban 198,5 százalékra emelkedik majd.