Gyámság alá helyeznék a hitelminősítőket

2011.11.16. 07:45 Módosítva: 2011.11.16. 09:16

Az Európai Bizottság gyakorlatilag felügyelet alá helyezné a nemzetközi hitelminősítő intézeteket - derült ki abból a javaslatból, amelyet Michel Barnier, a bizottság piaci szabályozásért felelős biztosa terjesztett elő, írja a Napi Gazdaság.

A felvetett rendelkezések között szerepel a hitelminősítők váltogatásának rendszere, az uniós tőzsdefelügyeleti hatóság (ESMA) illetékességének növelése, az ügynökségek jogi felelősségre vonásának megkönnyítése. Utóbbi keretében egy esetleges jogvitánál a hitelminősítőnek kellene bizonyítania igazát. Az ügynökségeknek félévente felül kellene vizsgálniuk értékeléseiket. A bizottság szeretné előmozdítani, hogy a tőzsdei alapkezelők és később a biztosítók függősége csökkenjen a hitelminősítésektől.

A minősítéseteket a bizottság ingyenesen hozzáférhetővé tenné, és az ESMA kezelésében egy európai minősítői indexet is létrehozna. Azt is előírnák, hogy az értékeléseket kereskedési időn kívül kell közzétenni.

Még nem függesztik fel a leminősítéseket

Szigorú új szabályokat javasolt az Európai Bizottság a hitelminősítő intézetekre vonatkozóan, ugyanakkor mégsem tett olyan javaslatot, amely szerint a nemzetközi konszolidációs programmal segített országok vonatkozásában ideiglenesen fel kellene függeszteni a minősítések kibocsátását.

Az Európai Értékpapír-piaci Felügyeleti Hatóság (ESMA) a korábbi tervek szerint  meghatározott időre megtilthatta volna a hitelminősítőknek, hogy osztályozzák azoknak az országoknak az adósságait, amelyek az EU vagy az IMF kedvezményes hitelprogramjában vesznek részt. Emellett ideiglenesen felfüggeszthette volna a hitelbesorolások megváltoztatását, ha úgy látja, hogy az veszélyeztetné a kötvénypiacok stabilitását.

Strasbourgi sajtótájékoztatóján a témáért felelős Michel Barnier biztos azt mondta, hogy a bizottság nem tett le a minősítések ideiglenes felfüggesztését célzó kezdeményezésről, de annak hivatalos előterjesztését elhalasztotta. Mint mondta, több időre van szükség az elképzelés előkészítéséhez. Nem titkolta azt sem, hogy egyes felvetések már a brüsszeli bizottságon belül vitákat váltottak ki, az eredetileg tervezett lépések egy részét a testület nem is hagyta jóvá.

Nincs keret az európai hitelminősítőre

Nem szerepel a felvetések között egy uniós hitelminősítő ügynökség létrehozása sem, amiért már kedden bírálatok érték a brüsszeli bizottságot, mások mellett a szocialista EP-frakció részéről. Barnier az erre vonatkozó újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy most gyorsan kell cselekedni, márpedig egy ilyen intézet felállításának előkészítése időbe telik, és jelenleg a költségvetési keret sincs meg rá egyértelműen.

Az európai ügynökség pártolói azért is sürgetik ennek felállítását, mert jelenleg valamennyi meghatározónak tekintett minősítő cég amerikai. Barnier hangoztatta, hogy legfontosabb törekvése a minősítőktől való túlzott függőség csökkentése, párhuzamosan a minősítési eljárás minőségének javításával. Az ügynökségeknek átláthatóbban kell működniük, és legyenek felelőssé tehetők önnön hibáikért - szögezte le a témafelelős.

A bizottság azt is szeretné elérni, hogy az ágazatban növekedjen a verseny. A hitelminősítők értékelése nem tekinthető egyszerű véleménynek, ezeknek közvetlen hatásuk van a piacokra, a szélesebb gazdaságra, és közvetve az uniós lakosság helyzetére is - fogalmazott a francia biztos a témáról kiadott közleményben. Az ügynökségek a múltban komoly hibákat is elkövettek, és sokszor meglepetést okozott bejelentéseik időzítése is.