Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Romlott a befektetői hangulat Közép-Európában

2011.11.16. 12:49
A válság kiújulásának következtében jelentősen romlott a hangulat a közép-európai kockázatitőke-befektetők körében – állapította meg szerdán bemutatott elemzésében a Deloitte nemzetközi tanácsadó cég.

A befektetői bizalom az utóbbi két évben folyamatosan nőtt, és a válság utáni időszakban áprilisra érte el a csúcsát, azóta viszont rekordmértékben csökkent. A jelenlegi, 2011 őszi felmérés alapján kimutatott hangulatromlás a legnagyobb mértékű a rendszeres 2003-as adatfelvétel kezdete óta, olvasható a Deloitte közleményében.

Seres Béla, a Deloitte közép-európai pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető partnere a közleményben a hangulat romlását mindenekelőtt a válság kiújulásával és az euróövezet jövőjével kapcsolatos, egyre erősödő félelmeknek tulajdonítja. Fontos elem még Lengyelország, Csehország és Szlovákia lassuló növekedése is. „A helyzet komolyságára jellemző, hogy a befektetői bizalom csak egyszer volt gyengébb a mostaninál” – állt a közleményben.

A válaszadók kétharmada az általános gazdasági helyzet romlására számít a régióban. A megkérdezettek 50 százaléka szerint az általános piaci aktivitás csökken, 45 százalékuk szerint stagnál a következő időszakban. Az uralkodó vélemény szerint a kockázatitőke-befektetésre fordítható pénzből is kevesebb lesz.

Ennek ellenére a befektetők „még ilyen piaci feltételek mellett is hajlandóak úgy befektetni, hogy annak hasznát várhatóan csak később, kedvezőbb gazdasági körülmények között tudják majd learatni”. A válaszadók 76 százaléka ugyanis a jövő év tavaszáig több befektetést kíván eszközölni, mint amennyit megszüntet, írja a Deloitte.