Mindenki az eurózóna miatt aggódik

2011.11.18. 07:59

Miközben a BUX-ot közel 4 százalékos pluszba rántotta fel a megkötendő IMF-megállapodásról szóló bejelentés, a vezető nyugat-európai részvényindexek másfél százalék körüli veszteséggel fejezték be a kereskedést, tengerentúli társaik pedig lapzártánkkor 1,5−2 százalékos mínusznál jártak - írja a Napi Gazdaság.

A piacok alapvetően az eurózóna adósságválságának további mélyülésétől tartottak, amire jó okot szolgáltatott az, hogy a tízéves spanyol államkötvények az euróbevezetés óta nem látott magas hozam − 7,1 százalék − mellett keltek csak el, miközben a francia állampapírhozam is nőtt. Az európai bankrészvények komoly zuhanást mutattak fel: a KBC 8,2, a Crédit Agricole 4,7, a Lloyds 4,4, a Commerzbank pedig 4,3 százalékkal került lejjebb.

A hangulatra rányomta a bélyegét az, hogy a Fitch szerdán közölte, hogy az amerikai bankok kilátásait is leronthatja, ha az eurózóna válságát nem tudják időben rendezni. A nyersanyagszektor képviselői sem tudták elkerülni az esést, az árfolyamok az árupiaci jegyzéseket követték. Az árupiaci termékek kereskedésével foglalkozó Glencore részvényei ugyanakkor drágultak, miután a társaság saját üzletmenetével kapcsolatban kedvező fejleményekről számolt be.

New Yorkban szintén meghatározóak voltak az eurózónával kapcsolatos félelmek, miközben egy sor amerikai makroadat is napvilágot látott. A philadelphiai Fed indexe a feldolgozóipar lassulását jelezte, a munkanélküli-ellátásért első ízben jelentkezők száma a vártnál kevesebb lett, miközben a lakásépítési szektorból fellendülésre utaló jelek érkeztek. Az Applied Materials részvényei viszont amiatt estek, mert a chipgyártó berendezéseket készítő társaság  a reméltnél rosszabb forgalmi és profit-előrejelzést közölt.