Kudarcot vallott a deficitcsökkentő szuperbizottság

2011.11.21. 23:56

Kudarcot vallottak az amerikai kongresszus deficitcsökkentő "szuperbizottságának" erőfeszítései, nem sikerült megállapodni arról, hogy mely területeken spóroljanak meg 1200 milliárd dollárt az állami kiadásokon az elkövetkező 10 év alatt, jelentették be hivatalosan is hétfő délután az amerikai szövetségi törvényhozásban.

"Több hónapos kemény munka és intenzív tárgyalások után arra a kövekeztetésre jutottunk, hogy nem lehetséges semmilyen nyilvánosság elé tárható kétpárti egyezség a szuperbizottságnak kitűzött határidőig" - jelentette be Patty Murray demokrata szenátor és Jeb Hensarling republikánus képviselő egy közös közleményben.

A bizottság emellett - elismerve, hogy nem sikerült áthidalni a belső ellentéteket - hangsúlyozta, hogy a USA pénzügyi válságát kezelni kell, amelyet nem lehet a következő generációra hagyni. Ugyanakkor a közleményben reményüket fejezték ki az iránt, hogy a Kongresszus a munkájukra építve megtalálja azt a válságkezelési megoldást, amely mind az amerikaiaknak, mind a gazdaságnak számára megfelelő.

A hírre már számítottak a piacok, a hétfői tőzsdei mélyrepülést is az európai adósságválság fejleményei mellett ezzel a várt kimenetellel magyarázták piaci szakértők.

A kétpárti testületnek a vonatkozó törvény alapján máig kellett volna megállapodnia a megszorításokról, hogy a kongresszus költségvetési hivatala a szerdai, végső határidőig el tudja végezni a megfelelő háttérszámításokat az azonnal végszavazásra benyújtandó törvénytervezethez.

Ha nincs konszenzus 2013-ban megkezdődik egy automatikus, 10 éven át tartó, 1200 milliárd dolláros csökkentés, amely csaknem minden költségvetési tételre egyformán kiterjedt, és amelynek legnagyobb kárvallottja a Pentagon lesz.

A New York-i tőzsde a nyitást követően esésnek indult, nap közben már 2,5 százalék feletti mínuszban is álltak a mutatók, zárásra 2 százalék körüli mínuszban zártak. A 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 249 ponttal, azaz 2,10 százalékkal csökkent és 11 547 ponton zárta a napot.  Az S&P 500-as mutató 23 ponttal, 2 százalékkal 1,193 pontra csökkent. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 49 pontot, azaz 1,9 százalékot veszített, és 2,523 ponton zárt.