Roubini: Innen már nincs visszaút

2011.11.23. 08:27

Olaszország túl van azon a ponton, ahonnan még van visszatérés, vélik a Nouriel Roubini nevével fémjelzett RGE Global Economics közgazdászai - írja a Portfolio.hu. A szakértők szerint az olaszok jövő év elején egy irányított adósság átstrukturálásra kényszerülhetnek.

Eddig egyetlen eurózóna tagnak sem sikerült visszanyerni a piacok bizalmát, miután a tíz éves állampapírpiaci hozamszint átlépte a 7 százalékos szintet. Eddig Görögország, Írország és Portugália szorult pénzügyi segítségre, miután ezen szint fölé szöktek hozamai.

Az olasz hozamok ebben a hónapban emelkedtek soha nem látott magasságba, mely az olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi-t is lemondásra kényszerített. Utóda a gazdasági növekedés fokozására és a GDP 120 százalékára rúgó adósságállomány leépítésére tett fogadalmat.

A romló növekedési kilátások miatt a kormány a következő három évben nem tudja majd teljesíteni a hiánycéljait, és az adósságállomány is növekedési pályán marad az RGE közgazdászai szerint. A rendezett adósság átstrukturálásra 2012 elején kerülhet sor.