Bóvliba került Portugália

2011.11.24. 12:18 Módosítva: 2011.11.24. 15:39

A korábbi "BBB-"-ról egy fokozattal "BB+"-ra vágta vissza Portugália adósbesorolását a Fitch Ratings. Ezzel Portugália hitelminősítése a befektetésre nem ajánlott kategóriába került - írja a portfolio.hu.

A hitelminősítőknél a bóvlikategória azt jelenti, hogy a minősítő a magas kockázatok miatt a besorolások alapján befektetési döntéseket hozó ügyfeleinek azt mondja: az adott állam, illetve vállalat által kibocsátott kötvényeket nem érdemes, túlságosan rizikós megtartani vagy tovább vásárolni.

Az új, BB+ besoroláshoz negatív kilátást rendelt a hitelminősítő. Az ország jelentős költségvetési egyensúlytalansága, a gazdasági szereplők eladósodottsága és a komor növekedési kilátások miatt az ország hitelminősítése már nem értékelhető befektetésre ajánlottnak - fogalmaz a Fitch.

Az ország ezzel már csak a Standard & Poor's skáláján maradt a befektetésre ajánlott szinten. Reggel egyébként a kínai hitelminősítő, a Dagong is bóvliba minősítette az országot, ők egyenesen három fokozatot vágtak - közölte a KBC.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's, az S&P és a Fitch 21-24 fokozatú skálákon osztályozzák a kibocsátók helyzetét különféle nemzetközi gazdasági, iparági- és országspecifikus szempontok alapján.

A befektetésre nem ajánlott, spekulatív (bóvli) kategóriába az úgynevezett alacsony középminőségű besorolás elvesztésével kerül egy ország, akkor, amikor a skála 10. helyéről a 11. helyére lép.

Mint látszik, ennél még jócskán van lejjebb is, első ránézésre nem is tűnik jelentősnek a változás. Valójában és kissé leegyszerűsítve azonban azt mondhatjuk: ez egy olyan töréspont, ahol a még éppen jónak mondható befektetési célpontoktól elválnak a rosszak.

 Moody’s  S&P  Fitch  Üzenet
Aaa AAA AAA Legjobb minősítés
Aa1 AA+ AA+ Jó minősítés
Aa2 AA AA
Aa3 AA- AA-
A1 A+ A+ Jó középminőség
A2 A A
A3 A- A-
Baa1 BBB+ BBB+ Alacsony középminőség
Baa2 BBB BBB
Baa3 BBB- BBB-
 Ba1  BB+  BB+  Befektetésre nem ajánlott, spekulatív (bóvli)
Ba2 BB BB
Ba3 BB- BB-
B1 B+ B+ Erősen spakulatív
B2 B B
B3 B- B-
Caa1 CCC+ CCC Kevés az esély a visszafizetésre
Caa2 CCC
Caa3 CCC-
Ca C+
C CC
- D DDD Fizetésképtelen
DD
D

A szétválásnak nemcsak lélektani hatásai vannak. Bizonyos kötvényalap-kezelők nem vehetnek, illetve nem tarthatnak olyan papírokat, melyek osztályzata az alacsony középminőségű szint alatt van. Másrészt a drasztikusabb lépésekhez, a spekulatív kategóriába sorolt eszközök erőteljes eladásához a legtöbb alapkezelő szabályzata szerint legalább két hitelminősítőnek kell erre a szintre vágnia az osztályzatot.