Monti: Az olasz csőd az euró végét jelenti

2011.11.25. 18:13
A két vezető euróövezeti ország, Németország és Franciaország tudatában van annak, hogy Olaszország fizetésképtelensége az euróövezet végéhez vezet, parkolópályára helyezi az európai integrációt és előre nem látható következményekkel jár – jelentette ki az új olasz kormányfő pénteken.

Mario Monti, aki az olasz kormány pénteki ülésén számolt be csütörtöki strasbourgi tárgyalásairól Angela Merkel német kancellárral és Nicolas Sarkozy francia elnökkel, egyúttal megismételte, hogy kormánya növekedésserkentő intézkedéseket tervez bejelenteni, amilyen gyorsan ez lehetséges, és 2013-ra egyensúlyba hozza az olasz államháztartást.

Az új kormány első intézkedéscsomagját a december 9-i uniós csúcs és karácsony között ismerteti. Kiszivárgott hírek szerint ismét be akarják vezetni a kommunális ingatlanadót.

Az új olasz kormány reformelszántságát vizsgálandó, Rómában tárgyal pénteken Olli Rehn uniós pénzügyi biztos, és Michel Barnier belső piaci biztos is. Barnier Montival folytatott pénteki tárgyalásai után úgy nyilatkozott, hogy az új olasz kormányt nem optimizmus vagy pesszimizmus, hanem elszántság jellemzi. Az unió pénzügyi biztosa ugyanakkor "világos és ambiciózus" reformmenetrendet sürgetett az olasz képviselőházban, miközben aggodalmát fejezte ki az olasz fiatalok magas munkanélküliségi rátája miatt.

Németország, bár alapvető szerepe van, nem dönthet egyedül a stabil euróért folytatott harcban, jelentette ki Olli Rehn a német kancellár és a francia elnök csütörtöki strasbourgi megbeszélésein elhangzottak kapcsán az olasz honatyák előtt.

Az Európai Unió alapszerződésének módosítására fog közös javaslatot tenni Párizs és Berlin az elkövetkező napokban az eurózóna kormányzásának javítása érdekében - közölte csütörtökön a francia elnök. Nicolas Sarkozy Strasbourgban nyilatkozott, miután megbeszélést folytatott Angela Merkel német kancellárral és Mario Montival az eurózóna válságáról. Az euróövezet három legjelentősebb országának vezetője "mindent meg kíván tenni az euró támogatása és megtartásának garantálása érdekében" - hangsúlyozta a francia államfő.

A konkrét javaslatokat Párizs és Berlin a december 9-i európai tanácsi ülésre készíti elő - jelezte Sarkozy, de tartalmukról nem kívánt beszélni. Angela Merkel annyit elárult, hogy a reformok nem fogják érinteni a Európai Központi Bank (EKB) státusát és jogköreit az eurózónát jelenleg sújtó adósságválság kezelésében.

A Bundestag szerdai költségvetési vitájában elhangzott beszédében Angela Merkel ismét azt hangsúlyozta, hogy a többi között az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso által szorgalmazott eurókötvény nem megfelelő eszköz az euró-, illetve az adósságválság megoldására.