Megunták a válságot az amerikaiak

2011.11.27. 09:42

Úgy tűnik, az Egyesült Államok lakói kezdik megelégelni a válságot: a mostani fekete pénteken, amikor a kereskedők korán nyitnak és óriási kedvezményeket adnak, hogy beindítsák az ünnepi vásárlási szezont, 6,6 százalékkal soha nem látott mértékűre nőtt az eladások összege - írja a Bloomberg.

A boltokba özönlő amerikaiak egyetlen nap alatt 11,4 milliárd dollárt költöttek el - ez mintegy 2680 milliárd forintnak felel meg, ami nagyjából a magyar éves GDP tizede. Az összeg 2006 és 2007 fordulója óta nem látott növekedést jelent az előző évhez képest.

Számos nagy áruházlánc minden eddiginél korábban, már éjfél körül megnyitotta a boltok kapuját, és az online boltok forgalma is 24 százalékkal megugrott a kereskedelmi szezonnyitón.

A vásárlók jelentős része újonc volt, aki még soha nem vett részt a fekete pénteken, ami a nevét onnan kapta, hogy számos kereskedőnek ezen a napon válik nyereségessé az éve. Összesen 152 millióan özönlötték el a boltokat, ami 10 százalékkal haladja meg a tavalyi vásárlók számát.