Az olaszokra figyel Európa

2011.11.29. 16:58

Az európai pénzügyminiszterek keddi és szerdai ülésének, illetve az Európai Tanács december 8-9-i találkozójának középpontjában elsősorban Olaszország lesz, mondták a Dow Jones üzleti hírügynökségnek az ügyet jól ismerő, vezető beosztású források kedden.

Mario Monti, Olaszország miniszterelnöke kedden külön tárgyal Jean-Claude Junckerrel, az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurogroup elnökével, illetve Francois Baroin francia pénzügyminiszterrel.

Elemzők egyre nagyobb aggodalommal figyelik az égbe törő olasz államkötvény-hozamokat. Egy keddi kötvényaukción a 10 év lejáratú olasz állampapírok hozama 7,56 százalékra szökött fel, ami jóval magasabb az elemzők által a fenntarthatóság küszöbének tartott 7 százalékos szintnél. Korábban Görögország, Írország és Portugália rendre 7 százalékos hozamszinte mellett kért nemzetközi pénzügyi segítséget.

Az olasz államadósság-kezelő az elmúlt héten arról tájékoztatott, hogy Róma 440 milliárd eurónyi forrást kíván a piacról bevonni 2012-ben a lejáró kötvények és a folyó kiadások finanszírozására.

Egy, a Nemzetközi Valutaalapnál (IMF) dolgozó forrás a hírügynökségnek elmondta: "hacsak nem csökkenek tartósan az olasz hozamok, akkor az általános vélekedés szerint az ország hamarosan segítséget kér. Sokan úgy látják, hogy az olasz folyamatok visszafordíthatatlanok és az ország a kormány reformintézkedéseitől függetlenül külső támogatásra szorul. Az egyetlen módja annak, hogy ezt elkerüljék az lenne, ha átfogó megoldást találnának az euróövezeti gondokra, amelyben sokkal nagyobb szerep jutna az Európai Központi Banknak".

Az IMF által nyújtott támogatás legnyilvánvalóbb akadálya az, hogy egy olasz mentőcsomag meghaladná a szervezet kapacitásait. Olaszország IMF-kvótája alapján 250 milliárd eurós hitelre jogosult, a szervezet összes kapacitása pedig mintegy 800 milliárd dollár - mondta az IMF-es forrás. A gond az, hogy számos már futó program korlátozza a szervezet lehetőségeit, így aligha lenne képes Olaszországnak elegendő kölcsönt adni. A hétvégén megjelent, egy készülő olasz mentőcsomagról szóló médiaértesüléseket mindazonáltal hétfőn sietett cáfolni az IMF.

Az IMF mellett egy másik finanszírozási lehetőség a kibővített Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) lehet. A kapacitásbővítés azonban nehézségekbe ütközik, mivel kevés Európán kívüli befektető jelentkezett, hogy forrásaival segítse az euróövezeti válságkezelést. "Korábban 4-5-szörösére akartuk emelni az EFSF hitelkapacitásait, de most inkább egy 3-szoros növekmény tűnik reálisnak" - mondta egy, a tárgyalásokat jól ismerő euróövezeti forrás.

A piac azonban egy harmadik forgatókönyvnek örülne leginkább, annak, ha a bajba jutott országokat az Európai Központi Bank (EKB) finanszírozná. A keményvonalas, konzervatív monetáris politika hagyományait követő frankfurti és berlini szakemberek azonban mereven ellenzik az ilyen törekvéseket, mivel attól tartanak, hogy az EKB "pénznyomdájának" beindítása csökkentené a bajba jutott országok hajlandóságát a szükséges reformok végrehajtására.

"Egyre több tárgyalás folyik arról, hogy az EKB biztosítsa az IMF számára az olaszországi mentőcsomag forrásait. Ezt meg lehet tenni a meglévő szabályok megsértése nélkül is, de Németország még mindig ellenzi" - mondta egy uniós diplomata.