Vencel
13 °C
23 °C

Leminősítette Romániát a S&P

2011.11.29. 20:41
Megvonta a hazai valutában fennálló román államadósság befektetési ajánlású osztályzatát kedden a Standard & Poor's, amely a román szuverén devizaadósságra eddigi is befektetési szint alatti osztályzatot tartott érvényben.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja kedd este Londonban közölte, hogy a hazai valutában kibocsátott hosszú és rövid lejáratú román államadósság besorolását az eddigi "BBB mínusz/A-3"-ról "BB plusz/B"-re rontotta, stabil kilátással. A cég a romándevizaadósságok ezzel azonos szintű osztályzatait megerősítette.

A Standard & Poor's a lépést osztályzati módszertanának felülvizsgálatával indokolta. E felülvizsgálat eredményeként szűkül a különbség a besorolással ellátott országok hazai valutában és devizában fennálló adósságainak osztályzatai között, tekintettel arra, hogy a hitelminősítő véleménye szerint az egyes adós országok kormányai a szélesedő piaci globalizáció hatására valószínűleg mind kevesebb késztetést éreznek a különbségtételre saját valutájukban és devizában vezetett adósságaik között adósságátrendezés esetén.

Ennek alapján a Standard & Poor's most azonos szintre hozta Románia hazai valutában és devizában fennálló adósságainak osztályzatait.

A lépéshez fűzött londoni elemzésében a Standard & Poor's annak a véleményének adott hangot, hogy Románia besorolásait alátámasztják a román gazdaság javuló alapmutatói, az államháztartás és a folyómérleg hiánya egyaránt csökken, és a gazdaságban kiegyensúlyozódási folyamat zajlik.

A román gazdaság azonban – jóllehet IMF-megállapodás is segíti – változatlanul sebezhető a külső sokkhatásoktól a magas, bár csökkenő külső adósság miatt, valamint azért is, mert a román bankrendszerben domináns súllyal vannak jelen a görög és az osztrák tulajdonos bankok – áll az S&P kedd esti londoni elemzésében.

A hitelminősítő szerint megvan a kockázata annak, hogy ha e tulajdonos bankok bajba kerülnek, jelentősen leépítik saját külföldi érdekeltségeikkel szembeni kitettségüket, ami a hitelezési aktivitás csökkenését okozná. Az S&P mindazonáltal megjegyezte, hogy a Romániában működő legnagyobb külföldi bankok elkötelezték magukat helyi érdekeltségeik megfelelő tőkeellátottságának fenntartása mellett.

A hitelminősítő elemzése szerint a román kormány mindeddig tartotta magát a jelenlegi IMF-programban szereplő reformokhoz. A valutaalappal kötött készenléti megállapodást – elővigyázatossági jelleggel – márciusban két évvel meghosszabbították.

A szerkezeti reformok és a költségvetési mérséklet melletti kormányzati elkötelezettséget azonban próbára tehetik a 2012 végén esedékes parlamenti választások, különösen akkor, ha jelentősen lelassulnak az európai gazdaságok, ami gyengítheti Románia fizetésimérleg-teljesítményét, és növelheti külső sebezhetőségét – áll a Standard & Poor's keddi londoni elemzésében.

A hitelminősítő közölte ugyanakkor, hogy várakozása szerint a megújított IMF-megállapodás minimálisra csökkenti a "költségvetési elcsúszás" kockázatát.

Az S&P előrejelzése szerint az ESA95 szabvánnyal számolt román államháztartási hiány – amely 2009-ben még a GDP-érték 9 százaléka volt – az idén 5 százalék alá csökken.

A román besorolásokra érvényes stabil kilátás a Standard & Poor's azon várakozását tükrözi, hogy a román kormány folytatja a közfinanszírozási rendszer konszolidációját.

A cég szerint ugyanakkor a jövő évi 3 százalékos államháztartási deficitcél elérése valószínűtlen további intézkedések nélkül, e lépések megtételétől azonban a kormány a választási évben "esetleg vonakodni fog".