Ez a találkozó az utolsó esély

2011.11.30. 12:03
Az euróövezeti válságkezelés kritikus tíz nap előtt áll. Diplomáciai találkozók, bizottsági ülések és politikai egyeztetések egész sorozata következik, hogy előkészítsék az Európai Unió tagállamainak kormányfői december kilencedikei találkozóját. Európa sorsa megpecsételődhet.

„Ez az összejövetel tényleg az utolsó esély” – mondta egy EU hivatalnok a Financial Timesnak a december 9-i uniós kormányfői tanácskozásáról.

Ha nem születik megbízható keretegyezmény, folytatódni fognak a kormányok és a bankok elleni támadások, amiket már nehezen lehet megállítani. Ez esetben a gazdasági, a szociális és a politikai következmények is beláthatatlanok, írta Arnaud Mares a Morgan Stanley elemzője.

A csúcstól Olli Rehn, az Európai Bizottság alelnöke is a piacok megnyugtatását és a gazdasági kormányzás erősítését várja. A tét tehát nagy és még sok vitás pontot kell rendezni a találkozókon.

A befektetőket alighanem az erősebb európai intergráció irányába tett lépések nyugtathatnák meg. A több központi felügyelet, az automatikus büntetési rendszer bevezetése és az EKB aktívabb fellépése a válságkezelésben kétségkívül csökkentené az eurózóna válsága körüli aggodalmakat. Kérdéses azonban, hogy a tagországoknak sikerül-e a szorosabbra fűzniük a kapcsolatot, a monetáris politikák összehangolása az országok szuverenitásának gyengítését is jelentenék.

Az euróövezet 17 pénzügyminisztere kedden már megegyezett, hogy feltőkésítik az IMF-et, hogy az könnyebben tudjon együtt dolgozni az eurósáncként is emlegetett EFSF-fel. A szerdai napon, amikor az EU mind a 27 pénzügyminisztere összeül megvitatni a gazdasági válság alakulását és a bankok likviditási gondjait valószínűleg ennek a döntésnek a bővebb megtárgyalása következik, írta a Bloomberg.

Csütörtökön Nicolas Sarkozy francia elnök tart beszédet, ahol saját országának és az EU-nak szánt válságkezelési terveit ismerteti, majd másnap David Cameron angol kormányfőt igyekszik majd meggyőzni Párizsban, hogy támogassa elképzeléseit.

December 5-én a figyelem középpontjában Olaszország lesz, ekkor szembesülhetnek először az olaszok azzal, hogy mi a piaci bizalom megszerzésének igazi ára, Mario Monti miniszterelnöknek el kell fogadtatnia az új deficitcsökkentő lépéseket és reformokat. Két napra rá a görög parlament szavaz a kemény megszorításokat tartalmazó 2012-es költségvetésről.