Megszorításokra készül Portugália

2011.11.30. 20:05

A további szigorítás szükséges ahhoz, hogy az államháztartás hiánya az idén a GDP 5,9 százalékára, jövőre 4,9 százalékára csökkenjen a tavalyi 9,8 százalékról. Egyebek mellett ez a feltétele annak, hogy Portugáliának továbbra is folyósítsák a 78 milliárd eurós nemzetközi mentőcsomag aktuális részleteit.

Ugyanakkor a megszorítások miatt jövőre a gazdaság várhatóan 3 százalékkal fog zsugorodni, és a munkanélküliség meg fogja közelíteni a 14 százalékot, s ezzel egyike lesz a legmagasabbaknak az euróövezetben.

A takarékossági csomagban szerepel egyebek között, hogy két évre megvonják a havi 1100 eurónál többet kereső állami alkalmazottak 13. és 14. havi fizetését, 23 százalékra emelik az áfa-kulcsot több olyan terméknél és szolgáltatásnál, ahol eddig 6 százalék, illetve 13 százalék volt az áfa, és bizonyos jövedelmi csoportokban csökkentik az adókedvezményeket. Tíz százalékkal leszorítják az oktatási és egészségügyi kiadásokat, munkanaponként 30 perccel növelik a kötelező munkaidőt, és törölnek bizonyos munkaszüneti napokat.

A 2012-es költségvetés 72 milliárd euró bevétellel és 79,5 milliárd euró kiadással számol.

Portugália az euróövezeti országok közül harmadikként kért és kapott áprilisban 78 milliárd euró nemzetközi pénzügyi segítséget Görögország és Írország után, cserébe jelentős megszorító intézkedéseket vállalt, amelyeket már megtoldott újabbakkal, mert a nemzetközi hitelezők nem voltak megelégedve velük.  • Hírek
  • Bankszámla