Fájdalmasra húzzák az olasz nadrágszíjat

2011.12.04. 22:16 Módosítva: 2011.12.05. 10:29

A pártokkal és a társadalmi partnerekkel hétvégén tartott egyeztetés után Mario Monti miniszterelnök vasárnap este sajtótájékoztatón mutatta be az új kormány megszorító csomagját.

A kormányfő és miniszterei által bemutatott csomag 12-15 milliárd euró költségcsökkentést céloz meg, 30 milliárdos bevétellel. A főbb pontok a következők: a kormány tagjai teljes vagyonnyilatkozatot tesznek. A kormányfő-pénzügyminiszter Monti lemondott fizetéséről. Jelentősen csökkentették a megyei közigazgatási testületek létszámát.

Az eddigi 50-ről 28-ra csökkentették a független állami hatóságok számát. Másfél százalékos egyszeri adóval sújtják az előző években külföldi bankokból kedvezményes adóval Olaszországba visszahozott vagyonokat. Az adókulcsok nem változtak. Az általános forgalmi adó emelése 2012 második felétől várható. Újra bevezetik és megemelik a Berlusconi-kormány által eltörölt ingatlanadót.

Járulékfizetés szerinti nyugdíjrendszert vezetnek be. Jövő évtől a férfiak minimális nyugdíjkorhatára 66, a nőké 62 év lesz és 2018-ig ugyancsak 66 évre emelkedik.

A nők 40 év és egy hónap járulékfizetéssel, a férfiak 42 év plusz egy hónappal mehetnek nyugdíjba. Aki korábban vonul nyugállományba, hiába teljesítette az előírt járulékot, nyugdíjából  évi 3 százalékot veszít a kötelező korhatár eléréséig.

A kormányfő a csomag ismertetésekor azt mondta: „az államfő és a parlament rövid időre és azzal a szigorú kötelezettséggel bízta meg a kormányt, hogy mentse meg Olaszországot... a jelenlegi súlyos válság négy olasz generáció munkáját teheti semmissé. Szorosra kell húzni a nadrágszíjat, de feltételeket is teremtünk a gazdasági növekedéshez. Együtt sikerülni fog".

Miközben áldozathozatalt kért az olaszoktól,  Elsa Fornero jóléti miniszter elsírta magát. A részletes csomagot a következő órákban hozzák nyilvánosságra: Monti hétfőn a külföldi tudósítóknak és a római parlamentben, kedden a közszolgálati televízióban ismerteti kormánya intézkedéseit.

Szigorú csomag, de nincs alternatívája,  nyilatkozta Angelino Alfano, a Szabadság Pártja (PdL) - volt kormánypárt - főtitkára.  Emma Marcegaglia, a Confindustria, az olasz gyáriparos szövetség elnöke is elkerülhetetlennek nevezte az "Olaszországot és az eurót is megmentő kemény" csomagot, azt hangsúlyozva, hogy a többnyire adóemelést tartalmazó intézkedések komoly terhet jelentenek majd.

Tarthatatlan, pusztító és egyeztetés nélkül született intézkedésekről beszéltek a szakszervezeti szövetségek. Ez a nyugdíjreform megvalósíthatatlan, nem lehet egyenlőségjelet húzni fizikai és irodai munkát végzők között - hangoztatta Raffaele Bonanni, CISL-főtitkár. Susanna Camusso, CGIL- főtitkár szerint ismét a szegényebb rétegeket sújtják, semmilyen változás nem történt a Berlusconi-kormány gazdaságpolitikájához képest. „Ha a miniszter is sír, mit tegyenek a nyugdíjasok" - reagált a Fiom vasas szakszervezet, mely hétfőre kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdetett meg.  • Tippek
  • Hírek