Juncker: Erősen túlzó az S&P lépése

2011.12.06. 09:17

"Méltánytalannak és erősen túlzónak" minősítette Jean-Claude Juncker, az Eurogroup elnöke a Standard & Poor's leminősítési vizsgálatát egy német rádióinterjúban.

Juncker - aki az euróövezeti országok pénzügyminiszteri tanácsának vezetése mellett Luxemburg miniszterelnöke is - a Deutschlandfunknak adott interjúban kifejtette: meglepőnek tartja, hogy a hitelminősítőtől éppen akkor jött ez a negatív vélemény, amikor euróövezeti országok komoly erőfeszítéseket tesznek a hiányok csökkentésére, Európa elsőszámú vezetői pedig sorsdöntő tanácskozásra készülnek a héten.

Juncker arra is emlékeztetett, hogy a hitelminősítők hírnevén csorba esett akkor, amikor nem jelezték előre az Egyesült Államokban kirobbant hitelválságot, ezért véleményüket szkeptikusan kell venni.

Negatív kihatású - vagyis viszonylag rövid időn belüli leminősítés lehetőségére utaló - megfigyelés alá vette tizenöt euróövezeti tagállam, köztük a lehetséges legjobb, "AAA" besorolású Németország és Franciaország - a két legnagyobb eurógazdaság - hosszú távú szuverén adósosztályzatait hétfő este a Standard & Poor's.

A legjobb intés volt az euróövezet országainak a Standard & Poors hitelminősítő figyelmeztetése a pénteki csúcstalálkozó előtt - jelentette ki Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter kedden Bécsben.

Kijelentette azt is, hogy nem lehet a pénzügyi piacok bizalmát egyik napról a másikra visszanyerni, "még ha a lehető legjobb döntés születik is" pénteken az állam- és kormányfők csúcstalálkozóján. A miniszter a francia elnök és a német kancellár kezdeményezésével összhangban szorgalmazta, hogy a találkozón szülessen felkérés egy szerződésmódosítás kidolgozására.

Holger Schmieding neves német közgazdász szerint már régen esedékes volt a 15 euróövezeti tagállam szuverén besorolásának rontása. Holger Schmieding, a Berenberg Bank vezető közgazdásza szerint az S&P lépése fokozza az európai politikusokra ható nyomást, hogy egy komoly reformcsomaggal álljanak végre elő pénteki csúcstalálkozójukon. Az államkötvények emelkedő hozamprémiuma, a hitelezés beszűkülése és a fokozódó recessziós kockázatok ördögi köre szerinte teljes mértékben indokolttá teszi a leminősítést. "Ebből az ördögi körből csak határozott intézkedésekkel lehet kitörni" - mutatott rá Holger Schmieding.