Az egész EU-t negatív felülvizsgálat alá vette az S&P

2011.12.07. 23:55 Módosítva: 2011.12.08. 00:58

A Standard & Poor's amerikai hitelminősítő negatív kilátás alá vette az Európai Unió lehető legjobb, AAA fokozatú osztályzatát, írja a US Today. Ez rövid időn belül leminősítés lehetőségére utal.

A világ legnagyobb hitelminősítője szerint az EU egészére bejelentett negatív felülvizsgálat azokat az aggályokat tükrözi, amelyeket a cég az euróövezet mélyülő politikai, pénzügyi és monetáris problémáiból a valutauniós szuverén adósok, és így az EU jövőbeni adósságszolgálati kapacitására háruló hatásokkal kapcsolatban táplál.

A Standard & Poor's a döntéshez fűzött indoklásában azt írta, hogy az EU teljes idei költségvetési bevételének 62 százalékát az euróövezeti tagországok adják, és az uniós bevételek valamivel több mint 49 százaléka az AAA besorolású EU-gazdaságoktól ered. Ez utóbbiak közül ma már csak Nagy-Britannia, Dánia és Svédország adósosztályzatára van érvényben stabil kilátás, ez a három ország adja az EU-költségvetés teljes idei bevételeinek 13 százalékát.

Tekintettel az EU függésére az említett nemzeti költségvetésekből eredő bevételektől, és arra, hogy más tagállamok mellett Németország és Franciaország - a két legnagyobb eurógazdaság - AAA besorolását is negatív felülvizsgálat alá vették, az S&P az euróövezeti tagországok osztályzataival együtt az EU hosszú távú AAA besorolását is felülvizsgálja, áll az indoklásban.

A Standard & Poor's megerősítette, hogy az euróövezetre bejelentett felülvizsgálatot a csütörtökre és péntekre tervezett EU-csúcsértekezlet után a lehető leggyorsabban befejezi, és utána az EU most bejelentett felülvizsgálatát is elvégzi, lehetőség szerint az általában szokásos 90 napos határidőnél hamarabb.

A hitelminősítő azt is bejelentette, hogy az EU hosszú távú besorolása egy fokozattal romolhat, ha a cég rontja egy vagy több, jelenleg AAA adósosztályzatú tagállam minősítését, különös tekintettel a két legnagyobb befizető tagországra, Németországra és Franciaországra.

A csúcsra várnak a piacok

Az S&P szerdai bejelentése előtt ismertette Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök és Angela Merkel német kancellár annak a tervnek a részleteit, amellyel a csütörtökön kezdődő EU-csúcsra készülnek. A francia-német válságkezelő tervezetet csütörtökön és pénteken terjesztik az Európai Tanács brüsszeli ülése elé. A piacok sokat várnak a csütörtökön kezdődő EU-csúcstól, de csalódás is lehet a vége, vélte a USA Today-nek egy gazdasági elemző.

Szigorúbb költségvetési fegyelmet és a gazdaságpolitikák széleskörű harmonizációját javasolják az eurózóna tagországainak, de ha lehetséges az egész Európai Uniónak. „Meg kell erősítenünk a növekedést a versenyképességen és a gazdaságpolitikák összehangolásán keresztül, legalább az eurózóna tagjaival" – fogalmazott a két ország vezetője Herman Van Rompuyhoz, az Európai Unió elnökéhez intézett levelében.

A két ország szerint új, közös jogi keretre van szükség a pénzügyi szabályozás, a munkaerőpiac, a társasági adó, a pénzügyi tranzakciós adó, valamint a növekedés támogatása esetében. A két vezető egységes társasági adót, és pénzügyi tranzakciós adó bevezetését javasolja, írja a BBC.

Már hétfőn megfenyegették az eurózónát

Az S&P hétfőn leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette szinte a teljes euróövezetet, kedden pedig az uniós mentőalapot. Az amerikai hitelminősítő az eurózóna 17 országából 15 adósságbesorolásának felülvizsgálatát kezdte el, csak Ciprus és a lejjebb lényegében már nem minősíthető Görögország maradt ki a listából (a görögök eggyel vannak a tényleges államcsődöt jelző besorolás fölött, a ciprusiaknak eddig is negatív volt a besorolásuk).

Az S&P, amely novemberben a magyar adósságbesorolás felülvizsgálatát is megkezdte, de azt a hó végén az IMF-tárgyalások lezárultáig, jövő februárig felfüggesztette, az euróövezetben kialakult rendszerszintű kockázatokra hivatkozva tette meg ezt a lépést. A hitelminősítő szerint az euróválság az elmúlt hetekben olyan mértékűvé erősödött, hogy az már a valutaunió egészének adósi megítélését károsan befolyásolja.