Szabolcs
20 °C
35 °C

Orbán: Ég a ház, a baj az ajtón kopog

2011.12.07. 20:23
Bár Magyarország nem tagja az eurózónának, de ha annak rosszul megy, Magyarországnak is rosszul megy, és ha leértékelik az euróövezetet, az magával rántja Magyarországot is – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Néppárt marseille-i kongresszusán.

A kormányfő szerint "bár mi nem vagyunk tagja az eurózónának, mégis azért érdemes szorítanunk, hogy az eurózóna országainak miniszterelnökei megegyezésre jussanak". Hozzátette: az biztosnak látszik – és a magyar nemzeti érdekekkel is egybeesik –, hogy a közös pénz, "az euró mögé közös költségvetési gazdálkodást és szigorú gazdálkodási elveket helyeznek majd az eurózóna tagállamai".

Orbán Viktor úgy véli, középtávra ugyan egyetértés formálódik – az euróválság megoldásaképpen – a közös költségvetési politikával kapcsolatban, a gond azonban az, hogy "közben ég a ház, a baj az ajtón kopog".

Erre a problémára, vagyis az európai gazdaságok közvetlen és azonnali leértékelésére, nem válasz az, hogy "mi néhány hónapon belül majd úgy módosítjuk az alapszerződést, hogy utána még egyszer már nem fordulhat elő olyan eladósodás, mint amilyentől ma szenved a kontinens".

A rövid távú megoldás az igazán fontos, de ennek körvonalai szerda este még nem látszanak – mondta a magyar kormányfő, megjegyezve, hogy jelenleg különböző elképzelések vannak forgalomban, ám remélik, hogy csütörtök estig, péntek reggelig a javaslatok egy része lekerül a terítékről, és csak a végleges vitaanyag marad ott.

Orbán Viktor kifejtette: ebben a pillanatban a közös költségvetésre vonatkozó szabályok nem érintik Magyarországot, hiszen azok az eurózóna tagállamaira vonatkoznának. "Bennünket annyiban érint, hogy később, amikor majd csatlakozunk az euróhoz, akkor már ránk is vonatkoznak ezek a szabályok. De a magyar gazdaság mostani állapotát tekintve nem várható, hogy ez a következő néhány év problémája lesz. Ez legközelebb 2018 és 2020 között kerül majd az akkori parlament asztalára" – mondta.

A kérdés szerinte az – folytatta –, hogy a jelenlegi kettőből lesz-e három- vagy négysebességes Európa. "A magyar nemzeti érdek az, hogy olyan megoldást találjanak az eurózóna tagállamai, amely nem feszíti szét a 27 országból álló európai uniós kereteket.