1,7 milliárd dolláros csalás az Olympusnál

2011.12.08. 10:01

A botrányokkal sújtott Olympus egy bizottságot fog felállítani annak eldöntésére, hogy tegyen-e feljelentést a vállalat azok ellen a vezetők ellen, akik segítettek elrejteni 1,7 milliárd dollárnyi veszteséget – jelnetette be a vállalat elnöke szerdán a CNN szerint.

Takayama elnök egy nappal azután szólalt meg, hogy egy független vizsgálótestület közzétette a jelentését a vállalat helyzetéről, amiben azt javasolja, hogy a "rosszindulatú daganatától" a vállalat szabaduljon meg. "A menedzsment velejéig rohadt, a körülötte lévő pedig fertőzöttek voltak" – áll a jelentésben.

A testület, amit a japán legfelsőbb bíróság egyik tagja vezetett, részletesen feltárta azt az 1,7 milliárdos eltüntetett veszteséget, ami a kamera- és gyógyászati eszközgyártó vállalat 1990-es évekbeli bukott beruházásaiból származik. A jelentés a korábbi vezető Kikukawát és a vállalati kultúrát ostorozza, ami lehetővé tette, hogy különböző díjakba és túlzott kifizetésekbe rejtsék el a veszteséget.

Az Olympus részvényei az értékük felét elvesztették, miután október 14-én kirúgták Michael Woodfordot, a vállalat első külföldi vezetőjét, mivel megkérdőjelezte a vállalat számviteli szokásait. Miután Woodford a nyilvánossághoz fordult kétségeivel, a vállalat részvényei 75 százalékot is zuhantak. Azóta három korábbi vezető, köztük Kikukawa is lemondott posztjáról.