Nowotny: Erőteljes lassulás következik

2011.12.11. 15:55

Nem fog felbomlani az euróövezet, jelentette ki az Osztrák Nemzeti Bank elnöke, az Európai Központi Bank kormányzótanácsának tagja egy vasárnapi osztrák lapban megjelent interjúban. Ewald Nowotny szerint azonban nem zárható ki az euróövezeti recesszió lehetősége.

Nowotny a Kronen Zeitungnak kijelentette: „A gazdag és szegény országoknak egyaránt érdeke, hogy egyben maradjon az euróövezet". Szerinte Európa képes lesz legyőzni a válságot, veszélyes lehet ugyanakkor a gazdasági nacionalizmus és a populista indíttatások, amelyek az „értelmes megállapodásokat" útjába állhatnak.

Úgy vélte a növekedés erőteljes lassulása következik. Hogy valóban zsugorodni fog-e az euróövezeti gazdaság, azt egyelőre senki nem tudja megmondani. De már nem zárható ki teljesen a recesszió lehetősége, fogalmazott az osztrák központi bank elnöke.

Nowotny szerint nem lehet az EU szakadásáról beszélni a pénteki brüsszeli csúcstalálkozó után, ezzel szemben egy kétsebességes Európa van kialakulóban. Ilyen jelenleg is több területen létezik, ezt képviseli például a schengeni övezet a személyek szabad mozgása terén - mondta.