Berta, Bettina
15 °C
26 °C

Svájc is recesszióba kerülhet

2011.12.11. 10:04

Svájc recesszióba kerülhet a kormány mellett működő gazdasági államtitkárság vezető közgazdásza szerint.

Aymo Brunetti egy lapinterjúban elmondta, elképzelhető, hogy az idei év utolsó hónapjaiban, és a jövő év első negyedében visszaesés lesz a gazdaságban, vagyis két egymást követő negyedévben zsugorodhat a hazai össztermék, ami gyakorlatilag recessziót jelent. Mindamellett Brunetti szerint összességében jó állapotban a svájci gazdaság.

Az erős frank jelentősen mérsékelte az export bővülését Svájcban, így a GDP csupán 0,2 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben, és 1,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ez a legkisebb növekedés 2009 első féléve óta, amikor a gazdaság zsugorodásban volt.

A második negyedévben még 0,5 százalékkal bővült a gazdaság az előző negyedévhez képest, és a teljesítménye 2,2 százalékkal haladta meg az egy évvel azelőttit. A svájci kormány idén 1,9 százalékos, jövőre 0,9 százalékos gazdasági növekedésre számít.

Szeptemberben még 16,6 milliárd frank volt a svájci export értéke, változatlan áron 9,5 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A javulás a frank árfolyamstopjának és az Ázsiában növekvő óra- és egyéb luxuscikk-keresletnek volt köszönhető.