Fitch: Egy a háromhoz a recesszió esélye

2011.12.12. 19:40 Módosítva: 2011.12.12. 19:41
A Fitch szerint várható növekedés 2012-ben, ezért nem törvényszerű az euróövezet recessziója,de más nagy londoni házak ugyanakkor immár gyakorlatilag biztosra jósolják a jövő évi euróövezeti recessziót. A magyarországi recesszió esélyeiről megoszlanak a citybeli elemzői vélemények.

Jövőre várható némi növekedés az euróövezeti gazdaságban, és a négy legnagyobb eurótagállam közül valószínűleg csak Olaszország lesz egész évben recesszióban, írta világgazdasági előrejelzésében a Fitch Ratings. A hitelminősítő londoni elemzői ugyanakkor most már egyharmados esélyt adnak arra, hogy a valutaunió 2012 egészét mégis recesszióban tölti, és ebben az esetben a ház szerint Magyarországon is recesszió lenne jövőre.

A Fitch az új, negyedéves átfogó prognózisban az eddigi 0,8 százalékról 0,4 százalékra csökkentette az euróövezetre adott jövő évi GDP-növekedési becslését. A ház előrejelzése szerint Olaszország gazdasági teljesítménye 2012-ben 0,5 százalékkal visszaesik, 2013-ban pedig stagnál. Németországban a cég ugyanakkor 0,9 százalékos reálnövekedést vár jövőre, 2013-ra pedig 1,6 százalékos GDP-bővülést valószínűsít.

A Fitch Ratings londoni közgazdászai kiemelték azonban, hogy becslésük szerint most már „egy a háromhoz" az esélye a teljes évi euróövezeti recessziónak 2012-ben. Más nagy londoni házak ugyanakkor immár gyakorlatilag biztosra jósolják a jövő évi euróövezeti recessziót.

Nem bizakodnak

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital befektetőknek összeállított új, átfogó negyedéves előrejelzésében azt írta, hogy az előző prognózisában szereplő 1,6 százalékos növekedés helyett 0,2 százalékos euróövezeti GDP-visszaesést vár 2012 egészében. A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési és elemzőrészlegének közgazdászai legújabb globális előrejelzésükben az általuk eddig várt 0,5 százalékos növekedés helyett 2012-re szintén 0,2 százalékos átlagos GDP-visszaesést jósoltak az euróövezetben.

A UBS bankcsoport londoni befektetési és gazdaságelemző részlege még borúlátóbb: új prognózisában az általa eddig valószínűsített 0,2 százalékos növekedésről 0,7 százalékos visszaesésre módosította az euróövezeti gazdaság teljesítményére adott, 2012 egészére szóló becslését.

A legpesszimistább londoni elemzőházak között van a Capital Economics, amely két teljes évi recessziót jósol a valutaunióban. Legújabb helyzetértékelésükben a ház londoni közgazdászai közölték: jövőre 1 százalékos, 2013-ban 2,5 százalékos átlagos euróövezeti GDP-visszaesést várnak. A Capital Economics szerint ez összességében a 2008-2009-es pénzügyi válság idején tapasztalthoz hasonló mértékű euróövezeti teljesítménycsökkenést jelentene.

Készülnek a sokkhelyzetre

Hétfői globális előrejelzésében a Fitch Ratings is kidolgozott az euróövezetre egy „sokkhelyzeti forgatókönyvet", amely a cég alapeseti prognózisában foglaltnál nagyobb és elhúzódóbb pénzügyi stresszel számol.

A forgatókönyv elemei között szerepel a háztartásoknak  és a vállalati szektornak folyósított bankhitelek kamatainak meredek, 0,8-3,00 százalékpont közötti átlagos megugrása, a hosszú futamú kötvények hozamának hasonló mértékű emelkedése - kivéve  Németországot, amely sokkhelyzetben a biztos befektetői menedék szerepét töltené be -, valamint a tőzsdei árfolyamok ugyancsak sokkszerű zuhanása, amely a Fitch e forgatókönyve szerint az európeriférián elérné a 30 százalékot, a központi valutauniós tagállamokban, valamint Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban pedig a 15 százalékot.

Ebben az esetben a Fitch Ratings londoni elemzői által lefuttatott szimulációs modell szerint az euróövezeti GDP-érték 2012-ben 0,6 százalékkal visszaesne, vagyis 1 százalékponttal lenne rosszabb az alapeseti forgatókönyvben szereplő 0,4 százalékos jövő évi növekedési jóslatnál.

Megoszlanak a vélemények a magyar esélyekről

Magyarországon a Fitch szakértőinek számításai szerint az euróövezeti sokkhelyzeti forgatókönyv 2012-ben 0,7 százalékos GDP-visszaesést eredményezne. Ez 1,2 százalékponttal lenne rosszabb teljesítmény a hitelminősítő londoni elemzői által alapesetben várt 0,5 százalékos jövő évi magyar növekedésnél.

A magyarországi recesszió esélyeiről megoszlanak a citybeli elemzői vélemények. A Barclays Capital londoni elemzői új prognózisukban úgy vélekedtek, hogy a magyar gazdaság jövőre „a legjobb esetben zéró körüli" növekedést produkál, a cég előrejelzéséhez fűzött táblázatos becslésben 0,1 százalékos magyar GDP-emelkedés szerepel 2012 egészére. A Capital Economics azonban jelenleg 1,5 százalékos magyar gazdasági visszaesést jósol 2012-re, és Csehországban is 0,8, Romániában pedig 0,5 százalékos GDP-csökkenést valószínűsít jövőre.