16:00, December 02. ÉLŐ
Ghána 0
Uruguay 2
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02. ÉLŐ
Koreai Köztársaság 1
Portugália 1
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

Hitelhiány lehet Kelet-Európában

2011.12.12. 15:40 Módosítva: 2011.12.12. 15:41

A hitelezés visszaesését okozhatja az Európai Unióban a rendszerkockázati jelentőségű bankok számára előírt tőkemegfelelési mutatók teljesítése, ami elsősorban a kelet-európai bankok elől szívhatja el a pénzt a lépés a Handelsblatt német üzleti lap összeállítása szerint.

Az Európai Bankhatóság (EBA) előírása alapján az uniós székhellyel rendelkező, rendszerkockázati jelentőségű bankoknak összesen 114,7 milliárd eurót kell szerezniük. „Mivel számos bank egyre nehezebben szerez forrást, előfordulhat, hogy a követelményt a hitelezés visszafogásával teljesítik” – idézi a Handelsblatt a német állami fejlesztési bank (KfW) egy kiszivárgott elemzését.

Maga az EBA elnöke, Andrea Enria is hasonlóan vélekedik. Az euróövezeti államadósság-válság miatt megszigorított szabályok hatására a bankok körében „kockázatkerülő magatartás terjedhet el, ami a hitelforrások szűkülésével járhat.” A hatóság azonban gondoskodni kíván arról, hogy a bankok ne a kis- és közepes vállalkozásoknak nyújtott hitelek visszafogása révén teljesítsék a  9 százalékos tőkemegfelelési követelményt.

Szakértők azonban kételkednek a sikerben, felhívják a figyelmet, hogy az EBA nem rendelkezik jogi eszközzel a hitelezés szabályozására. Ráadásul senki nem tudja megállapítani, hogy egy bank pontosan miért helyez ki a korábbinál kevesebb hitelt. „Az is lehet, hogy csak a kereslet csökken” – idézett egy bankárt a Handelsblatt.

A Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) is a hitelezési tevékenység visszaesésével számol az EBA legutóbbi – december 8-án bemutatott – jelentése nyomán. A BIS szerint különösen a kelet-európai térségben jelentkezhetnek problémák, mivel a régió erősen függ az euróövezeti bankok hiteleitől. A vállalatoknak és magánszemélyeknek kihelyezett hitelek 42 százaléka származik euróövezeti – mindenekelőtt osztrák – bankoktól.

Az osztrák bankoknál viszont 2012-től a hitelezést a betétállományhoz kell igazítani, a kelet-európai térségben 1 euró betétre legfeljebb 1,1 euró hitel juthat. „Ugyanakkor például az Erste Bank Magyarországon kétszer annyi hitelt helyezett ki, mint amennyi betéttel rendelkezik” – írta a német lap.

Magyarországot másképp is érintheti a döntés. A Raiffeisen Bank International (RBI) már nem zárja ki, hogy egyes piacokról kivonul. Bécsi találgatások szerint Szlovéniáról és Fehéroroszországról lehet szó, míg az Erste Bank ukrán és szerb érdekeltségeit adhatja fel, de ezek alapján nem elképzelhetetlen, hogy más országok is szóba kerülnek a térségben.  • Hírek
  • Hírek