Kitört a francia-angol háború

2011.12.12. 12:21

Francois Hollande volt francia szocialista elnökjelölt tanácsadója, Jacques Delors korábbi európai bizottsági elnök személyi titkára, Jean-Pierre Jouyet szerint bebizonyosodott, hogy David Cameron angol miniszterelnök és a hozzá kapcsolódó angol jobboldal csak a pénzügyi szektor érdekeit veszi figyelembe és nem egész Nagy-Britanniáét.

„Sokáig azt mondogatták, hogy a francia jobboldal a leghülyébb az egész világon. Úgy gondolom az angol jobboldal most megmutatta, hogy képesek ők a leghülyébbek lenni, mivel nemzeti érdekek helyett tisztán pénzügyi érdekeket követtek” – mondta Jouyet egy rádiós beszélgetésben. „Ez szerintem sajnálatos, mert szükségünk lenne brit barátainkra Európában.”

Jouyet szerint az angol döntés, aminek keretében Cameron miniszterelnök úgy döntött országa kimarad az előző pénteken elhatározott új uniós szabályozási rendszerből, teljesen meglepő volt. „Tony Blair vagy Gordon Brown nem hibázott volna így a tárgyalások alatt” – állította Jouyet a Reuters szerint.

A pénzügyi lobbi erejét a francia igazgató szerint mi sem bizonyítja jobban, mint hogy nemrég 2 millió angol tüntetett a megszorító intézkedések ellen, egy olyan országban, ahol a költségvetési deficit a GDP 8 százaléka, az államháztartási hiány pedig a GDP 80 százaléka, mégis a bankárok átlagfizetése átlagosan 49 százalékkal emelkedett.