Közép-európai kilátásokat rontott a Fitch

2011.12.13. 17:16

Négy közép-kelet-európai EU-tagállam - Csehország, Bulgária, Lettország és Litvánia - államadós-besorolásainak kilátását rontotta a felminősítés lehetőségére utaló eddigi pozitívról stabilra kedden a Fitch Ratings, az euróövezeti gazdasági és pénzügyi kilátások romlásával indokolva a lépést.

A legnagyobb európai hitelminősítő kedden Londonban bejelentette, hogy az összes olyan EU-tagállamot felülvizsgálta, amelynek szuverén osztályzatára eddig pozitív kilátást tartott érvényben.

A négy közép-kelet-európai országgal kapcsolatos lépés indoklásában a Fitch Ratings felzárkózó piaci szuverén besorolásokért felelős vezérigazgatója, Ed Parker közölte: a szoros gazdasági és pénzügyi kapcsolatok révén a közép- és kelet-európai országokat hátrányosan érinti a euróövezeti növekedési kilátások lefelé módosítása és a valutaunión belüli pénzügyi stresszhelyzet erősödése.

Parker szerint ebben a környezetben a Fitch Ratings úgy tartja, hogy csökkent a négy érintett közép-kelet-európai ország 12 hónapon belüli felminősítésének esélye - amelyre az eddigi pozitív kilátás utalt -, és a stabil kilátás jobban tükrözi a kockázatok mérlegét.



  • Tippek
  • Hírek