Bankpánik Lettországban

2011.12.14. 14:11

Mini bankpánik tört ki Lettországban, ami során több mint 10 ezer betétes vette ki pénzét a külföldi tulajdonban levő Swedbank fiókjaiból. Az ügyfelek azután rohanták meg a bankot, hogy közösségi oldalakon elterjedt a hír, hogy a svéd pénzintézet anyagi és jogi problémákkal küzd otthon, illetve észtországban.

A Swedbank vezérigazgatója Maris Mancinskis abszurdnak nevezte a többek közt a Twitteren is terjedő híreszteléseket, ennek ellenére több mint 19 millió dollár értékben kényszerültek kifizetni a letétesek követeléseit a BBC értesülései szerint.

„Ezek a pénzfelvételek egyáltalán nem fogják befolyásolni a munkánkat” – mondta Mancinskis utalva arra is, hogy a Swedbank által kezelt betétállomány összértéke Lettországban meghaladja a 3 milliárd dollárt, ami mellett a mostani 19 millió eltörpül.

A megnyugtatónak szánt nyilatkozatok ellenére a lettországi rendőrség nyomozást indít a híresztelések eredetének felderítésére, mivel a banki stabilitást aláásó rémhírterjesztést az országban akár két év börtönnel is büntethetik.