Megúszhatja Németország a visszaesést

2011.12.14. 13:20

A német gazdaság 2011-ben 3 százalékkal, 2012-ben már csak 0,4 százalékkal bővülhet, de a teljes visszaesés elmarad. A német GDP-növekedés elsősorban a világgazdasági növekedési kilátások romlása és az euróövezeti adósságválság miatt lassul az elemzések szerint.

Az ifo gazdaságkutató intézet számításait nehezíti, hogy az euróövezeti gazdaság jövője nagyban függ a döntéshozók lépéseitől. Az előrejelzés olyan forgatókönyv szerint készült, hogy az euróövezeti válság nem súlyosbodik és Olaszország továbbra is a piacról képes finanszírozni adósságát. A gazdaságkutató hangsúlyozta: ezen várakozások szerint nem várható recesszió Németországban.

A szervezet számításai szerint a német munkanélküliségi ráta az idei 7,1 százalékról 6,7 százalékra csökken 2012-ben, a német infláció az átlag 2,3 százalékról 1,8 százalékra mérséklődik, míg a német államháztartás GDP-arányos hiánya az idei 1,1 százalékról 0,9 százalékra megy le.

Az ifo szerint a német gazdaságot a lakossági fogyasztás támogatja majd, amely a kedvező munkaerő-piaci helyzet és a jövedelmek emelkedése folytán bővülhet. Az alacsony kamatszintek és a hazai beruházások fellendülése miatt az építőipar is nőhet.

A német GDP alakulása különösen fontos Magyarország számára is. Mivel Berlin jelentős külkereskedelmi partnerünk, így Németország teljesítménye alapvetően befolyásolja az itthoni gazdaság helyzetét is. Korábban Orbán Viktor miniszterelnök is úgy nyilatkozott, hogy az elmaradó német növekedés visszahathat magyar gazdasági kilátásokra és meghiúsíthatja az 1,5 százalékos GDP bővülést.