Tönkreteszi a londoni karácsonyt a metró

2011.12.14. 16:01

Sztrájkra készülnek karácsony másnapján a londoni metrósok, mert a munkáltató, a London Underground, nem hajlandó a szakszervezet által követelt mértékben, vagyis a háromszorosára emelni az ünnepi munkavégzés után járó pótlékot.

A december 26-ára tervezett metrósztrájk különösen nagy felfordulással fenyeget, ugyanis Nagy-Britanniában hagyományosan azon a napon kezdődik a karácsonyi nagy árleszállítás, és rendszerint milliók lepik el a bevásárlónegyedeket, arról nem is beszélve, hogy a zavartalan metróközlekedés kulcsfontosságú a város életében.

A londoni metróvezetők szakszervezete azonban szerdán bejelentette, hogy december 26-ára - valamint a tárgyalások sikertelensége esetén január 6-ára, február 3-ára és 13-ára - 24 órás munkabeszüntetéseket hirdet. Az érdekképviselet közölte, hogy a 2200 londoni metróvezető 92,3 százaléka voksolt a sztrájksorozatra.

A londoni metrósok tavaly is sztrájkoltak karácsony másnapján, és az akkori akció súlyos közlekedési fennakadásokat okozott Nyugat-Európa legnagyobb városában. A 400 kilométeres, 12 fővonalból álló londoni metrót naponta átlagosan négymillió - évente csaknem másfél milliárd - utas használja, és egyes központi vonalakon hétvégén és ünnepnapokon gyakran nagyobb a forgalom, mint hétköznap.

A London Underground szerdán „felháborítónak” nevezte a szakszervezet ünnepi pótlékemelési követelésének mértékét, és felszólította a szakszervezetet a meghirdetett sztrájkok lefújására. Londonban egy tapasztalt metróvezető éves keresete pótlékokkal együtt megközelíti az 50 ezer fontot (18 millió forint), ami duplája a szigetországi átlagfizetésnek.