Minden adó emelkedik jövőre

2011.12.14. 16:05

Miközben a közvetett adók rendszere az egész világon elterjedt és egyre magasabb kulcsokkal egyre több terméket és szolgáltatást érint, a társaságiadó-kulcsok már egy évtizede folyamatosan csökkennek derül ki a KPMG éves tanulmányából.

A Corporate and Indirect Tax Survey szerint a világ társasági adó kulcsainak átlaga az elmúlt években folyamatosan csökkent a 2000-es 29,03 százalékról a 2011-ben mért 22,96 százalékra. Az európai régió kivételével, ahol csekély emelkedés volt, ez a tendencia minden kontinensre igaz volt.

A KPMG társasági adóval foglalkozó csoportjának vezetője, Wilbert Kannekens szerint az eredmények azt mutatják, hogy lassan véget ér majd a meredeken csökkenő társaságiadó-kulcsok évtizedes korszaka.

Ami hazánkat illeti, Mike Glover véleménye szerint „Magyarországon a társaságiadó-kulcs évek óta a nemzetközi átlag alatt van. Eleinte ez arra szolgált, hogy a külföldi befektetőket így vonzzák be az országba, de a szomszédos országokkal való adóverseny is megkövetelte a folyamatos csökkentést.”

A társasági adóval ellentétben a közvetettadó-kulcsok átlaga világszerte stabil maradt, már három éve 15,41 százalék körül mozog. Ha figyelmen kívül hagyjuk azokat az országokat, ahol nem vetnek ki közvetett adót, akkor az tapasztalható, hogy Latin-Amerika kivételével az átlagos adókulcsok még nőttek is a 2010-hez képest.

„A kormányoknak gazdasági okokból egyre inkább bíznak a közvetettadó-rendszerekben” – magyarázta Niall Campbell, a KPMG közvetettadó-csoportjának globális vezetője a trendet. A személyi jövedelemadókkal összevetve a közvetett adók kevésbé vannak kitéve a gazdasági hullámvölgyeknek és ezáltal sokkal stabilabbak, a bevételi bázisuk kevésbé mobil és a „real-time összegyűjtésük” állandó bevételi forrást jelent.

László Csaba, egykori pénzügyminiszter, a KPMG kiadványának ismertetője kapcsán megjegyezte, hogy Magyarország mindkét adónem esetében követi a nemzetközi trendeket és a társasági adó kisebb mint a nemzetközi átlag, de az áfa kulcsa 2012-ben európai csúcsra, 27 százalékra nő majd. Azt is hozzátette, hogy jövőre Magyarországon a regisztrációs adón kívül minden adó emelkedik majd, így a magyar átlagos adóterhelés nőni fog.