Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Megállapodtak az amerikai költségvetésről

2011.12.16. 06:24 Módosítva: 2011.12.16. 06:25

Megegyeztek a kongresszusi demokrata és republikánus párti vezetők az amerikai költségvetés vitás kérdéseiről, így valószínűleg elhárult annak a veszélye, hogy péntek éjféltől finanszírozás híján megbénuljanak az amerikai szövetségi kormány "nem létfontosságú" intézményei – közölte csütörtök éjjel törvényhozási forrásokra hivatkozva a CNN.

A megállapodás értelmében a jövő évre is meghosszabbítják a 160 millió munkavállalót érintő béradó-kedvezményt, a munkanélküli segélyeket és növelik a Medicare közegészségügyi ellátásban dolgozó orvosok bérét. A hírtévé értesülése szerint az még nem dőlt el, hogy az alku 2012. október 1-jéig, vagyis az új pénzügyi év kezdetéig, vagy csak két hónapig, február végéig érvényes.

A szenátusi demokrata párti vezetés szerint a két hónapos megállapodás lehetőséget nyitna egy szélesebb körű megegyezésre is, amely magában foglalná a Kanadából a Mexikói-öbölig lefektetendő Keystone XL kőolajvezeték kérdését is. Amíg az Obama kormány környezetvédelmi aggályokra hivatkozva 2013-ra halasztotta a döntést a csővezetékről, addig a republikánusok azt szeretnék, ha az építkezés mielőbb megkezdődne.

A kongresszus két háza pénteken szavaz a folyó költségvetés kiterjesztéséről, még mielőtt a szenátorok és a képviselők kivennék a téli szabadságukat. Barack Obama elnök, aki a tervek szerint szombaton utazik Hawaiira a megszokott év végi pihenőjére, kijelentette, hogy a kongresszusi tagok addig nem utazhatnak el Washingtonból, amíg nem szavazzák meg a béradó-kedvezmény meghosszabbítását, amely fontos eleme az elnök munkahelyteremtő csomagjának.

A Pew kutatóintézet által csütörtökön közreadott adatok szerint a megkérdezett amerikaiak kétharmada úgy véli: a szövetségi honatyák nem érdemlik meg, hogy újraválasszák őket.