A britek a legrosszabbra is felkészültek

2011.12.18. 20:14

A Spanyolországban és Portugáliában élő britek evakuálásának tervein dolgozik a brit kormány, arra az esetre, ha az országok bankrendszere összeomlik és a helyi brit lakosság nem jut hozzá megtakarításaihoz, írta minisztériumi forrásokat idézve a The Sunday Times.

A konzervatív brit lap értesülései szerint a brit külügyminisztérium és a pénzügyminisztérium vésztervei a két legsebezhetőbb eurótagállamra összpontosítanak. Spanyolországban csaknem egymillió, Portugáliában hozzávetőleg 50 ezer brit él; legtöbbjük nyugdíjas.

A lapértesülés szerint a brit külügyminisztériumot az a lehetőség aggasztja, hogy a két országban élő britek nem tudnak hazatérni, ha nem jutnak hozzá helyi bankokban lévő pénzükhöz, és esetleg otthonaikat is elveszthetik, ha a bankok azonnali beszedést rendelnek el az ingatlanokra felvett jelzáloghitelekre.

A The Sunday Times forrásai szerint a brit külügyminisztérium által felvázolt „rémálom-forgatókönyv" azzal számol, hogy „földönfutóvá lett britek ezrei" kénytelenek repülőtereken aludni, miután pénz nélkül nem tudnak hazatérni. A lap szerint a vésztervek között szerepel repülőgépek, buszok és hajók kiküldése a britek hazaszállítására.

A brit külügyminisztérium emellett „kisebb kölcsönök" nyújtásának lehetőségét is vizsgálja az érintett országokban rekedt britek számára, a pénzügyminisztérium pedig arra próbálná rávenni a spanyol és portugál kormányt, hogy utasítsák a helyi bankokat a britek megtakarításainak hozzáférhetővé tételére, biztosítandó, hogy a helyi brit lakosság legalább élelmiszert és más alapvető árucikkeket tudjon vásárolni.

A The Sunday Timesnak egy magas beosztású brit külügyminisztériumi tisztviselő azt mondta, hogy e tervek „a legrosszabb forgatókönyv" bekövetkeztének esetére készülnek, és a minisztérium korábbi tömeges evakuálások tapasztalatait is felhasználja. A libanoni Hezbollah és Izrael 2006-os háborújának idején például Nagy-Britannia hadihajókat küldött a Libanonban élő britek kimenekítésére. A brit pénzügyminisztérium megerősítette a brit lapnak, hogy készülnek tervek a britek megsegítésére euróövezeti bankok összeomlása esetére, de a tárca részleteket nem közölt.