Csődöt jelentett a Saab

2011.12.19. 11:09

Feladta a küzdelmet a finanszírozási forrásokért a Saab és hétfőn csődöt jelentett. Október végén még azt közölte a cég csődbiztosa, hogy a társaság kínai tulajdonba kerül, egyben leállíttatta a szeptember vége óta folyamatban lévő csődvédelmi eljárást, most azonban a BBC szerint a General Motors, ami még mindig résztulajdonosa az autógyárnak, bejelentette, hogy nem szeretné, ha a kínai befektető hozzáférne a Saab technológiájához, így meghiúsult a megállapodás.

A vállalat pénzügyi helyzete folyamatosan romlott azóta, hogy 2010-ben az időközben Spykerről Swedish Automobile-ra átnevezett holland vállalat megvette a General Motorstól közel 80 millió dollárért. Pénzhiány miatt a gyár már korábban is többször is leállt, mert nem tudták kifizetni a beszállítókat, utóbb pedig már a csaknem négyezer dolgozó bérét sem tudták utalni. Az üres cégkassza miatt a gyár nyolc hónapja gyakorlatilag nem termel.

A Saab Automobile vezérigazgatója Victor Muller, aki egyben tulajdonosa is a Saab Automobile jelenlegi tulajdonosának, a holland bejegyzésű Swedish Automobile vállalatnak, több kísérletet is tett a vállalat működési forrásainak előteremtésére kínai és orosz befektetők bevonásával, ami azonban a résztulajdonos General Motors ellenállásán minduntalan meghiúsult.