Krisztina
18 °C
24 °C

Mellényúlt a Standard and Poor's

2011.12.19. 15:15 Módosítva: 2011.12.19. 15:25
Négy hónap telt el azóta, hogy a Standard and Poor’s lerontotta az Egyesült Államok hitelbesorolási minősítését a legjobb AAA fokozatról AA+ szintre, de úgy látszik a befektetőket ez egyáltalán nem zavarja. A tőzsde emelkedett, a dollár erősödik, a tízéves lejáratú államkötvények pedig 1950 óta nem keltek el ilyen alacsony kamattal.

„Az amerikai a kedvenc piacunk. Magas az eladósodottsági arány, de szerintem megbirkóznak vele. A pénzügyi felfordulás még folytatódik és a befektetők pénze a tartalékvaluta felé irányul, ami most az USA dollár” – nyilatkozta a Bloombergnek Hiromasa Nakamura japán befektető.

Az eurózóna a fennmaradásáért küzdött az elmúlt hetekben, míg Washingtonból sorra érkeztek a kedvező gazdasági adatok. Növekedett a fogyasztói bizalmi index, erősödött a termelés és csökkent a munkanélküliség, a 2012-es GDP bővülés pedig 2,2 százalék körül lehet.

Az S&P augusztusban az ország bizonytalan adóssági státusza miatt rontott Amerika besorolásán. A későbbiekben pedig a republikánusok és a demokraták nem tudtak megegyezni a költségvetési kiadások csökkentésében, ami a cég szerint további jelentős kockázatra utalt. Az államadósság értéke valóban eléri a tizenötezer milliárd dollárt, amihez 1 milliárd dolláros államháztartási hiány párosul.

A befektetőket azonban nem tántorították el ezek az adatok. Az USA ebben az évben átlagosan háromszoros túljegyzés mellett bocsátott ki állampapírokat majdnem kétezer milliárd dollár összértékben, de a hozamok rendkívül alacsonyak, átlagosan 2 százalék körül, maradtak.

Az amerikai gazdaság annyira jól áll, hogy a kamatkiadások csak a költségvetés 3 százalékát vitték el idén. Ez még a rendkívül kedvezőnek számító 1999-es időszakban is legalább 4 százalék volt. Jack Kelly a Standard Life Investments alapkezelője ezt annyival kommentálta, hogy „a tény hogy az USA elvesztette az AAA besorolást nem releváns.”

A fogyasztói bizalmi index decemberben fél éves csúcson volt, az infláció nem emelkedett, a termelés öt hónap óta a leggyorsabban bővült és 200 ezer új munkahely jött létre novemberben. Egyedül az eladósodottsági mutató változott kedvezőtlenül, ez már 72 százaléka az éves GDP-nek és jövőre 80 százaléka lesz.

Az S&P mellett a Moody's és a Fitch Ratings is erre hívta fel többek közt a figyelmet, amikor az USA leminősítésének lehetőségét boncolgatták. Szerintük a megtakarítási ráták növekedési lenne a megoldás, de Warren Buffett legendás amerikai befektető szerint feleslegesen aggódnak.

„Nem attól kell félni, hogy a kormányzat válik működésképtelenné, hanem attól, hogy az az átkozott nyomdagép hibásodik meg” – mondta Buffett arra utalva, hogy az USA bármikor több dollárt nyomtathat magának ha minden kötél szakad. „17 ország van Európában, akik feladták a pénznyomtatás jogát, és higgyék el nekem, ők tudják már, hogy mit jelent feladni a pénznyomtatás jogát.”