Leminősítette Szlovéniát a Moody's

2011.12.22. 23:54
Leminősítette az elsőrendű befektetői kategórián belül Szlovénia szuverén adóskockázati osztályzatait a Moody's Investors Service, egyebek mellett a bankszektor potenciális állami támogatási igényeinek költségvetési kihatásaival indokolva a döntést.

A nemzetközi hitelminősítő csütörtök este Londonban bejelentette, hogy az eddigi "Aa3"-ról egy fokozattal "A1"-re rontotta Szlovénia hazai valutában és devizában fennálló kormányadósságának besorolását, és az új osztályzatra is további leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A Moody's szerint a szlovén leminősítés indokai között szerepelnek azok a kockázatok és bizonytalanságok, amelyek a szlovén kormány pénzügyi mérleghelyzetére hárulnak a bankrendszer potenciális további támogatási igényéből, tekintettel a legnagyobb bankok eszközminőségére, tőkeellátottságára és finanszírozására nehezedő egyre nagyobb nyomásra.

A cég különböző forgatókönyvei alapján a szlovén bankrendszer legnagyobb pénzintézeteinek potenciális állami támogatási igénye a hazai össztermék (GDP) 2 és 8 százaléka között lehet a következő években.

A hitelminősítő szerint emellett növekszenek a kicsi és nagyon nyitott szlovén gazdaság növekedési kilátásait terhelő középtávú kockázatok is az euróövezeti megszorítások miatt, és ez tovább nehezíti a közadósság-ráta lefelé irányuló pályára állítását. A Moody's a leminősítés okai között említette azt is, hogy az euróövezeti adósságválság miatt tartósan romlanak a kormány finanszírozási kondíciói, és ez szintén megnövekedett kockázatokat jelent.