Schäuble bevezetné a Tobin-adót

2011.12.25. 17:27

A pénzügyi tranzakciókat terhelő különadó minél gyorsabb bevezetését sürgeti Wolfgang Schäuble, a német pénzügyminiszter szerint már 2012 első hónapjaiban eredményeket kell elérni, különben a pénzügyi piacok stabilitása mellett a pénzügyi rendszer társadalmi elfogadottsága is veszélybe kerül.

Wolfgang Schäuble a Bild am Sonntag című vasárnapi német lapban megjelent interjúban kifejtette: a következő időszakban "adódhatnak még meglepetések a pénzügyi piacokon és kialakulhat feszültség", az Európai Unió (EU) tagállamai azonban tudják kezelni a problémákat, ezért érdemes az eddiginél nagyobb higgadtsággal szemlélni a helyzetet.

Ugyanakkor a pénzügyi tranzakciókat terhelő különadót minél gyorsabban be kell vezetni. "A piacok túl sokat foglalkoznak magukkal, a reálgazdaság támogatása helyett" – mondta a pénzügyminiszter. Hozzátette: ha a világon mindenütt egyszerre nem lehet bevezetni az új adót, akkor az Európai Unióban kell megpróbálni. Erről már a következő hónapokban határozni kell, és ha a huszonheteknél sem lehet keresztülvinni a tervet, akkor Németország és Franciaország arra törekszik majd, hogy az euróövezetben vezessék be minél hamarabb a pénzügyi tranzakciós adót.

Az új teher miatt nem lesz nyereséges "a spekulációs üzleti modellek közül néhány, de a szándék is erre irányul" – mondta a német pénzügyminiszter. Hangsúlyozta: nem szabad várni az adó globális szintű bevezetésére. A késlekedéssel "nemcsak a pénzügyi piacaink stabilitását veszélyeztetnénk, hanem az egész rendszer társadalmi legitimációját is" - mondta Wolfgang Schäuble.

A Tobin-adóként is ismert adófajta ügyében Berlin és Párizs az Európai Bizottság (EB) javaslatát támogatja. A brüsszeli testület ősszel bemutatott terve szerint az adó a pénzügyi eszközök pénzügyi intézmények közötti tranzakciójára vonatkozik. Az adó mértéke részvények és kötvények esetében a tranzakciós érték 0,1 százaléka, származékos termékeknél 0,01 százalék. Az EB szerint az adó révén évente 57 milliárd euró bevétel keletkezhet az EU-ban.

A huszonhetek közül elsősorban Nagy-Britannia ellenzi a pénzügyi tranzakciós adót, gazdasági szereplők pedig az egyoldalú, uniós vagy euróövezeti bevezetés lehetséges veszélyeire figyelmeztetnek. Számos tagállamban – így például Németországban – pártokon átívelő támogatást élvez a javaslat.  • Tippek
  • Bankszámla