Gyanúba keveredett a svájci jegybankelnök felesége

Portfolio
2011.12.27. 15:19

December 23-án este meglepő tartalmú közleményt adott ki a svájci jegybank, amelyben cáfolta, hogy Philipp Hildebrand jegybankelnök bennfentes információk birtokában anyagi haszonra tett volna szert a szeptemberben felállított svájci frank/euró árfolyamküszöb kapcsán. A cáfolat úgy született, hogy mindezt megelőzően sem belföldön, sem külföldön nem vádolta senki Hildebrandot esetleges visszaéléssel, így a jegybanki közlemény több kérdést vet fel, mint ahányat igyekszik megválaszolni.

A svájci jegybank múlt péntek esti közleménye szerint december 15-én meg nem nevezett forrásból olyan információ birtokába jutott, miszerint olyan vád merült fel, hogy Philipp Hildebrand jegybankelnök anyagi haszonra tehetett szert az árfolyamküszöb szeptember 6-i felállítása segítségével. A jegybanki közlemény cáfolta, hogy bennfentes információk alapján nem megengedett tranzakciókat hajtott volna végre az intézmény vezetője és bejelentette azt is, hogy a PwC adótanácsadó cég néhány nap alatt végrehajtott, számos családi tranzakciót érintő vizsgálata sem talál kivetnivalót.

A gyanúra okot adó két tranzakciót Hildebrand felesége, Kashya Hildebrand hajtotta végre augusztus 15-én, aki nem meghatározott összegben dollárt vett frankért és lánya számlájára is vett „egy kis dollárt". A jegybanki közlemény szerint ezeket a tranzakciókat a megkötésük után a jegybankelnök jelentette a bank belső ellenőrzésének és az osztály nem talált kivetnivalót azokban.

A svájci jegybank felőli közlemény több ok miatt is kérdéseket vet fel. Egyrészt kérdés, hogy miért cáfol olyan vádat, amelyet lényegében meg sem fogalmazott hivatalosan senki. Erre az előremenekülés lehet egy magyarázat, hiszen órákkal a jegybanki közlemény kiadása előtt Hans Kauffmann svájci politikus, aki a Julius Bär bank vezető közgazdásza volt, olyan parlamenti interpellációt fogalmazott meg, amely azt firtatta, hogy a jegybanki dolgozókra ugyanolyan szigorú előírások vonatkoznak-e például a devizakereskedés témájában, mint a kereskedelmi banki alkalmazottakra. Kaufmann egyébként a svájci Blikk vasárnapi kiadásának azt mondta: ő már a jegybanki közlemény megjelenése előtt is tudott Hidebrand feleségének kérdéseket felvető tranzakcióiról, illetve arról is, hogy a svájci jegybank egyes alkalmazottai bennfentes információk alapján is kötöttek devizapiaci ügyleteket.

A svájci jegybankelnök feleségének dollárvételi tranzakciói minden mellett azért is lehetnek gyanúsak, mert Kashya Hildebrand devizakereskedőként dolgozott a '90-es években egy hegde fundnál (jelenlegi nevén Moore Capital) és ennél a cégnél dolgozott jelenlegi férje is. Két, akár elfogadható magyarázat is lehet a gyanús dollárvételi tranzakciókra. Az egyik szerint Kashya Hildebrandnak Zürichben egy művészeti galériája van és szüksége lehetett dollárra ahhoz, hogy meg tudjon venni egy Amerikából származó festményt.

A másik szerint pár nappal a dollárvásárlások után Philipp Hildebrand az Egyesült Államokba utazott a jegybankárok évente megrendezett Jackson Hole-i találkozójára és az utazáshoz lehetett szüksége dollárra. Mindkét magyarázat esetén továbbra is adott a kérdés: ha ez igaz, akkor azt miért nem hozta akkoriban nyilvánosságra a svájci jegybank vezetője, elkerülve a későbbi esetleges alaptalan gyanúsítást.