Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Hatalmas a német államadósság

2011.12.27. 12:51

Németország államadóssága három hónap alatt több mint 10 milliárd euróval nőtt, szeptember végén már csaknem 2 030 milliárd eurót tett ki a kedden megjelent adatok szerint, ugyanakkor a hazai össztermék (GDP) arányában mért államadósság csökken az idén, az államháztartás külső finanszírozási igénye pedig a vártnál kisebb lesz a kormány várakozása szerint.

A német statisztikai hivatal kedden közölt statisztikája szerint a szövetségi állam, a tartományok és az önkormányzatok összesített adóssága 2 027,5 milliárd euró volt az idei harmadik negyedév végén, 10,4 milliárd euróval nőtt az egy negyedévvel korábbihoz képest.

Az államadósság minden korábbinál nagyobbra nőtt a harmadik negyedév végére, a GDP-arányos államadósság viszont csökken az idén: a kormányzat várakozása szerint a ráta a tavaly év végi 83,2 százalékról 81,1 százalékra mérséklődik 2011 végére. A nominálisan egyre csak növekvő, negyedévről negyedévre újabb csúcsra emelkedő adósság finanszírozásával sincs gond, ezt mutatja, hogy a tízéves futamidejű német államkötvény hozama nem éri el a 2 százalékot sem.

Csökken az államháztartás finanszírozási igénye is. A berlini pénzügyminisztérium december elején közölt számításai szerint az adóbevétel növekedésének és a kamatkiadások mérséklődésének köszönhetően az idén 20 milliárd euró alatt marad a nettó finanszírozási igény. A minisztérium az év elején még 48 milliárd euróval számolt.