Juncker: Nincs euróválság

2011.12.27. 10:27

Nincs euróválság, és nem fenyegeti veszély a közös európai fizetőeszközt. Válság csupán egyes euróövezeti tagállamokban van – fejtette ki kedden Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az euróövezeti pénzügyminiszterek állandó tanácsának (Eurogroup) elnöke.

Az Inforadio nevű berlini közszolgálati rádiónak Jean-Claude Juncker elmondta: a tíz éve készpénz formájában is bevezetett közös fizetőeszköz kiállta az idők próbáját, nincs rendszerszintű válság az euróövezetben.

Jean-Claude Juncker szerint erős, válságtűrő szerkezetet alkottak meg a valutaunió megalapításakor. A stabilitás fenntartásához szükséges eszközök „kezdetektől fogva rendelkezésre állnak”, ezért nem a rendszert kell kritizálni, hanem „azokat a kormányokat, amelyek nem tartották be az előírásokat”.

A tagállami szinten jelentkező válságtünetek kezelésére is vannak eszközök, most már csak alkalmazni kell ezeket. „Újabb szabályokat alkotni és új szerződéseket kötni nem elég. Szigorú államháztartási konszolidációra van szükség, ami ugyan késéssel, de már elkezdődött”.

A jelenlegi helyzet nagyban hasonlít az euró bevezetésének idejéhez, hiszen most is az integráció mélyítésére és az összetartás erősítésére van szükség Európában. A következő évtizedekben ugyanis egyre inkább csökken a kontinens jelentősége a világgazdaságban, ezt pedig csak az összefogással lehet ellensúlyozni.

Hasonlóan fogalmazott a közelmúltban többek között Helmut Schmidt volt német kancellár is, aki a német szociáldemokrata párt decemberi kongresszusán kifejtette: „2050-ben minden egyes európai nemzet csupán egy töredékét teszi majd ki a világnépesség egy százalékának. Ebből következően az integráció az európai nemzetállamok hosszú távú stratégiai érdeke”.  • Hírek
  • Hírek