Nem világrekord a magyar minimálbér-emelés

2011.12.27. 08:20 Módosítva: 2011.12.27. 08:23

A Kína délnyugati részén fekvő Szecsuán tartományban 23,4 százalékkal emelik a minimálbért a helyi hatóságok, hogy a gyorsan növekvő megélhetési költségek ellenére vonzóvá tegyék a helyi munkavállalást - írja a Napi Gazdaság az Új Kína állami hírügynökség nyomán. Arányaiban ez az emelés nagyobb, mint a magyar minimálbér növelése: nálunk nagyjából 20 százalékkal emelkednek a legalacsonyabb keresetek.

A Szecsuánban jövő év első napján életbe lépő intézkedés hatására a havi alapbér 800-1050 jüanra (29 700-39 000 forint) nő, közölte a helyi társadalombiztosítási és humánpolitikai hivatal.  A tartomány az egyik legnagyobb célpontja az iparosodott tengerparti városokba irányuló munkaerő-vándorlásnak, ám az elmúlt két évben – az egy gyermek vállalását ösztönző kormányzati politika hatása miatt – visszaesett a munkaerő-kínálat, ami gondokat okozott a küldő és a fogadó oldalon is.

A pekingi vezetés 13 százalékos minimálbér-emelést javasolt a helyhatóságoknak, ám 21 tartomány és autonóm régió vezetése döntött úgy, hogy átlagosan 22 százalékkal növeli a legalacsonyabb fizetést.

Hivatalos becslések szerint Kínában a következő öt évben évente legalább 13 százalékkal nőhet az átlagos minimálbér. Az emelkedő munkaerőköltség miatt sok feldolgozóipari cég már nem Kínában, hanem Vietnamban, Kambodzsában és Bangladesben keres helyet új üzemeinek.