Boglárka
22 °C
35 °C

Nem lesz fellendülés 2013-ban

2011.12.28. 14:28

A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő minapi londoni elemzésében közölte: a december 8-9-ei valutauniós válságcsúcs nyomán arra a következtetésre jutott, hogy az euróövezeti válság átfogó megoldása "technikailag és politikailag elérhetetlen".

Az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemző csoport, a Capital Economics új előrejelzése szerint ha az európai döntéshozók 2012-ben sem állnak elő "a régóta ígért" átütő erejű megoldási javaslatokkal, akkor az euróövezet "megszűnik létezni jelenlegi formájában".

Szétesés jön

A ház londoni elemzői közölték: "legalábbis ez idő szerint" ez utóbbi fejleményt valószínűbbnek tartják, mint az euróválság megoldását, és azzal számolnak, hogy 2012-ben megkezdődik az euróövezet "korlátozott formájú" felbomlása. A Capital Economics e forgatókönyve alapján jövőre Görögország távozik a valutaunióból, és 2013-ban "további kis tagállamok követik".

A ház az általa valószínűsített, ebből eredő gazdasági-pénzügyi felfordulás miatt 2012-ben 1 százalékos, 2013-ban már 2,5 százalékos euróövezeti GDP-visszaeséssel számol.