Csomaggal élénkítik az olasz gazdaságot

2011.12.29. 15:31

Konjunktúraélénkítő gazdasági reformcsomaggal állt elő csütörtökön az olasz kormányfő, aki a 30 milliárd eurós megtakarítási csomag múlt heti parlamenti megszavaztatása után most kormányprogramja "második szakaszát" indítja el az olasz államháztartás rendbetételére.

A konjunktúracsomag sarokpontjai a liberalizálás, a verseny ösztönzése, a kutatás-fejlesztés támogatása és a mélyreható munkapiaci reform. Emellett a dél-olaszországi növekedés kiemelt ösztönzése, valamint az infrastruktúra fejlesztése is hangsúlyosan szerepel Monti csomagjában.

A kormányfő csütörtöki sajtóértekezletén elmondta: a konkrét intézkedések között az adócsalás elleni fokozott harc is szerepel. Ennek kapcsán csökkentik a készpénzforgalmat, csak az 1000 euró alatti összegeket lehet a jövőben készpénzként kifizetni. Emellett a fiatalok és a nők munkába állását adókedvezményekkel igyekeznek ösztönözni, és a kormány szeretne nagyobb munkahelyi biztonságot.

A kormányfő a csomag ismertetésén túl hangsúlyozta, hogy nem szabad túlértékelni az olasz adósság megnövekedett kamatait, de a pénzügyi turbulencia Olaszország számára még nem ért véget. Mint mondta, országa erősen dolgozik azon, hogy Európa számára erősebb költségvetési fegyelmet tudjon felmutatni.

A kormányfő szerint Olaszország nagy átalakuláson megy át, és maga mögött hagyja a válságot. Ennek kapcsán kormánya számára bátorítónak nevezte a sikeres szerdai és csütörtöki állampapír-kibocsátást - bár azon továbbra is csak rendkívül magas hozam mellett sikerült értékesíteni a papírokat.

Mario Monti december elején mutatta be az első válságkezelő csomagját, ami jelentős megszorításokkal, többek között ingatlanadó bevezetésével, áfaemeléssel és a nyugdíjaszás szigorításásval próbálja kezelni az ősszel veszélyes szintre ugró olasz kockázatokat.

Ezek miatt mondott le november közepén Silvio Berlusconi, Monti elődje, akinek már nem hitték el a piacok, hogy valóban képes kezelni a hatalmasra duzzadt államadósságot, ami az eurózóna válságával együtt oda vezetetett, hogy az olasz kötvényhozamok elérték azt a 7 százalékos szintet, ami után eddig minden államnak mentőcsomagot kellett kérnie.