Kétségbeesett megszorítás Spanyolországban

2012.01.02. 07:24
A novemberben megválasztott új spanyol konzervatív kormány, amely azt ígérte, hogy kevesebb fájdalommal kezeli az ország gondjait, mint elődje, kénytelen ott folytatni, ahol a szocialisták abbahagyták: közel kilencmilliárd eurós újabb megszorító csomagot fogadott el 2012-re.

A madridi kormány 8,9 milliárd euró kiadáscsökkentést és adóemelést tartalmazó költségvetési kiigazítással indítja az új évet, miután kiderült, hogy 2011-ben a tervezett hat százalék helyett nyolc százalék lesz az ország GDP-arányos költségvetési hiánya − idézi a Napi Gazdaság a Bloomberg híradását. Az intézkedések csak az első lépései a 2012-re tervezett összesen 14,9 milliárd euró értékű megszorításoknak.

Az ország új miniszterelnöke, Mariano Rajoy megesküdött arra, hogy idén ha törik, ha szakad, tartani fogják a 4,4 százalékos hiánycélt. Az új intézkedések része, hogy még egy évre meghosszabbítják a közalkalmazotti bérek befagyasztását és fenntartják a létszámstopot. A leggazdagabbakat terhelő közterheket − a jövedelemadót, a megtakarításokat terhelő adót és a legdrágább lakások ingatlanadóját − legalább két évre felemelik, amitől hatmilliárd euró bevételt várnak.

A nyugdíjakat csak egy százalékkal növelik, ami 1,4 milliárd eurós pluszkiadást okoz és fenntartják a munkanélkülieknek járó 400 eurós külön segélyt.

Cristóbal Montoro költségvetési miniszter az intézkedések fő indokaként az autonóm tartományok eladósodását jelölte meg − tudósított a New York Times. A költekezésnek esetenként nem volt a józan ésszel indokolható oka. Katalónia például épített egy börtönt, ami a projektre felvett hitelek törlesztése miatt akkor is havi egymillió euróba kerül, ha egyetlen rab sincs az intézményben. Mivel a lakók beköltöztetése további kétmillió eurós kiadást jelentene, a börtön üresen áll.

A tartomány emellett autópálya-fejlesztésekbe és a barcelonai metró 50 kilométeres bővítésébe is belefogott, amit a megkötött építési szerződések miatt most nehezen tud leállítani. A Madriddal szomszédos Castilla-La Mancha régió saját, még a Jumbók fogadására is képes repülőteret épített, ám hamarosan bezárja a létesítményt, mert egyetlen légitársaság sem veszi igénybe annak szolgáltatásait.

A spanyol jegybank decemberi adatai szerint a régiók adóssága idén szeptemberben 135,8 milliárd euró volt, ami 22 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Sok elemző úgy véli, hogy ezen felül még jelentős "rejtett adósság" terheli a helyhatóságokat, amelynek fő forrása a szállítóikkal szemben halmozódó tartozásuk.

Egyes számítások szerint Spanyolország 706 milliárd eurós teljes adósságállományát 12−31 milliárd euróval dobhatja meg ez a nem látható hitel. Katalónia adóssága például a 2010-es helyi választások idején a hivatalos adat szerint a régiós GDP két százaléka volt, ám a távozó kormány ezt 3,3, utóda pedig 3,8 százalékra emelte.