Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

Londonban biztosak az euró halálában

2012.01.02. 10:34 Módosítva: 2012.01.02. 13:03
Londoni pénzügyi elemzők hétfői prognózisa szerint „99 százalék”, hogy a valutaunió előbb-utóbb szétesik, és a folyamat nagy valószínűséggel az idén megkezdődik.

Az egyik legtekintélyesebb gazdasági elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) 2012-re szóló, hétfőn Londonban ismertetett globális előrejelzésében közölte, hogy jelenleg 60 százalékos esélyt lát arra, hogy „legalább egy, de valószínűleg inkább több” tagország az év végéig távozik az euróövezetből.

A cég londoni elemzői közölték azt is, hogy az eddigi 80 százalék helyett most már 99 százalékos eséllyel jósolják az euróövezet teljes szétesését egy évtizeden belül.

A CEBR közgazdászai recessziót várnak idénre a valutaunióban. Hétfői előrejelzésük szerint a valutauniós GDP-érték visszaesésének mértéke – függően az euróválság kezelési módjától – átlagosan 0,6 százalék és 2 százalék között lehet 2012-ben.

Más nagy londoni házak is egyöntetűen jósolják, hogy az idén megkezdődhet az euróövezet felbomlása, és a valutaunió - jórészt emiatt is - visszasüllyed a recesszióba.

Az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics idei évre szóló előrejelzése szerint 2012 valószínűleg döntő év lesz az európai közös pénz számára, és ha a politikusok nem állnak elő a régóta ígért átütő erejű megoldási javaslatokkal, akkor az euróövezet "megszűnik létezni jelenlegi formájában".

A ház londoni elemzői közölték: "legalábbis ez idő szerint" ez utóbbi fejleményt valószínűbbnek tartják, mint az euróválság megoldását, és azzal számolnak, hogy 2012-ben megkezdődik az euróövezet "korlátozott formájú" felbomlása.

A Capital Economics e forgatókönyve alapján az idén Görögország távozik, és 2013-ban "további kis tagállamok követik".

A ház az általa valószínűsített, ebből eredő gazdasági-pénzügyi felfordulás miatt 2012-ben 1 százalékos, 2013-ban már 2,5 százalékos euróövezeti GDP-visszaeséssel számol.

A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő minapi londoni elemzésében közölte: a decemberi brüsszeli valutauniós válságcsúcs nyomán arra a következtetésre jutott, hogy az euróövezeti válság átfogó megoldása "technikailag és politikailag elérhetetlen".

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja - januárra szóló havi világgazdasági előrejelzésében 40 százalékosra becsülte az euróövezet két éven belüli szétesésének esélyét. Az EIU szerint egy ilyen fejlemény Európában gazdasági depressziót, és a világgazdaság egészében is súlyos recessziót okozna.

A cég londoni elemzői szerint ha a valutaunió teljesen összeomlik, a jelenlegi euróövezeti országok GDP-értéke a legutóbbi csúcsszinthez mérve legalább 10 százalékkal zuhanna, de az így számolt visszaesés mértéke elérhetné a 25 százalékot is. Az EIU e katasztrófa-forgatókönyve szerint a munkanélküliség a legtöbb eurótagállamban 20 százalék fölé emelkedne, a legsúlyosabban érintett országokban pedig megközelítené az 50 százalékot, és évekbe telne az európai életszínvonal visszatérése a válság előtti szintekre.

A CEBR hétfői éves előrejelzése szerint "a nyugati világ gazdasági sztárja" az idén az Egyesült Államok lesz, bár ez is csak 2 százalék körüli gazdasági növekedést jelent majd, amivel "nem nagyon lehet dicsekedni".

A ház londoni közgazdászai azt is jósolják prognózisukban, hogy az idén a francia és a német bankrendszer "jelentős része" állami pénzügyi segítségre szorul a portfolióikban lévő szuverén adósságok leírása miatt. A CEBR elemzői azt sem tartják kizártnak, hogy több bank állami tulajdonba kerül.

A cég szerint az idén "megjelennek az első repedések az ázsiai gazdasági-politikai sikersztorin" is. A CEBR azzal számol, hogy a kínai gazdaság növekedése 2012-ben valamivel 7 százalék feletti ütemre lassul, ez azonban Kína esetében "recessziónak számít". Az ázsiai gazdasági-politikai rendszerek ugyanis "a kerékpárhoz hasonlítanak, amelynek meghatározott sebességgel kell haladnia ahhoz, hogy stabil maradjon", és a ház által várt kisebb mértékű lassulás is valószínűleg lakossági elégedetlenséghez vezet - áll a Centre for Economics and Business Research hétfői londoni előrejelzésében.