Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Történelmi mélyponton a német munkanélküliség

2012.01.03. 11:56

Németországban történelmi mélypontra süllyedt a munkanélküliség 2011-ben az országos munkaügyi ügynökség (BA) kedden megjelent adatai szerint, az év egészét tekintve átlagosan 2,976 millió volt a munkanélküliek száma, ami a legalacsonyabb érték Németország újraegyesítése óta.

Decemberben 2,780 millió volt a regisztrált munkanélküliek száma, ami ugyan az egy hónappal korábbihoz képest 67 ezres növekedés, de az emelkedés csupán szezonális hatás következménye, mértéke pedig elmarad a decemberben szokásostól.

Az egy évvel korábbihoz képest 231 ezer fővel csökkent a munkanélküliek száma a 82 milliós országban. A munkanélküliségi ráta 6,6 százalékra csökkent decemberben az egy évvel korábbi 7,1 százalékról.

A 2008 őszén kiteljesedett világméretű gazdasági válság munkaerő-piaci hatásai korábban is viszonylag mérsékeltek voltak. Eleinte nőtt ugyan a munkanélküliség, de meg sem közelítette a 2005-ben mért 12,6 százalékos történelmi csúcsot, és az Európai Unió (EU) legnagyobb országa sikerrel kapcsolódott rá a nagy feltörekvő gazdaságok növekedésére, így az EU átlagához képest gyorsabban jutott túl a válságon.

Az exportra alapozott gazdaságot 2011-ben már a belső fogyasztás növekedése is segítette, a munkanélküliség így mélypontra süllyedt, a foglalkoztatottság pedig történelmi csúcsra emelkedett. Az év egészében átlagosan 41,04 millióan álltak munkaviszonyban, vagyis óvódástól nyugdíjasig a teljes lakosságot tekintve minden második ember dolgozott Németországban. A BA nyilvántartásában decemberben 467 ezer állásajánlat volt, ami 78 ezres növekedés az egy évvel korábbihoz képest, a munkaerő-piaci helyzet így várhatóan 2012 elején is tovább javul.