Újabb spanyol megszorítások

Portfolio
2012.01.03. 07:24

A spanyol kormány hétfői tájékoztatása szerint még ezen a héten további megszorító intézkedéseket fogadhatnak el a múlt héten ismertetett kiadáscsökkentő és bevételnövelő lépéseken felül.

Cristobal Montoro, a költségvetésért felelős spanyol miniszter hétfőn úgy fogalmazott, hogy a kormány csütörtöki ülésén dönthetnek az új intézkedésekről, részleteket azonban egyelőre nem árult el, számol be a Wall Street Journal napilap európai kiadása.

A cikk emlékeztet arra, hogy a kormány pénteken 8,9 milliárd eurós kiadáscsökkentést és 6 milliárd eurós adóemelési csomagot jelentett be. Luis de Guindos pénzügyminiszter múlt pénteken azt is kénytelen volt elismerni, hogy a 2011-es költségvetési hiány 8 százalék felett lesz annak ellenére, hogy még pár nappal korábban is 8 százalék alatti hiánycélról beszéltek a kormány részéről. A korábbi szocialista kormány 6 százalékos GDP-arányos hiánycélt tűzött ki.

Ezek fényében nem meglepő, hogy a jobboldali konzervatív kormány pótlólagos intézkedésekről döntött. A WSJ cikke megjegyzi: Spanyolország az utolsó a perifériális euróövezeti tagállamok sorában, akik elvétik a kitűzött hiánycélt. Az elmúlt hónapokban Portugália, Olaszország és Görögország is új megszorító csomagokat jelentett be.

A pénzügyminiszter múlt héten arról is beszélt, hogy a spanyol gazdaság várhatóan a tavalyi utolsó negyedévben és az idei év első három hónapjában is visszaesést szenvedhet el, vagyis a spanyol gazdaság esetében megvalósul a double dip jelenség. Luis de Guindo egyúttal reményét fejezte ki, hogy nem emelik az áfakulcsot.