Magyarország is szóba jöhet Merkel és Sarkozy találkozóján

2012.01.06. 16:18 Módosítva: 2012.01.06. 16:20

Magyarország pénzügyi helyzete is szóba kerülhet hétfőn Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök berlini találkozóján, mondta Steffen Seibert, a német kormány szóvivője berlini sajtótájékoztatóján. Merkel és Sarkozy hétfőn munkaebéden készíti elő a soron következő uniós találkozókat, különös tekintettel a január végén esedékes uniós csúcsra.

Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy Merkel miként ítéli meg Magyarország pénzügyi helyzetét, Seibert annyit mondott, hogy Magyarország tavaly ősszel kapcsolatba lépett az Európai Bizottsággal (EB) és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a pénzügyi támogatás lehetőségeinek feltérképezéséhez. Ezért ez a két szervezet a leginkább illetékes Magyarország helyzetének megítélésére.

Ugyancsak kitérő választ adott a kormányszóvivő arra a kérdésre, vajon Németország szerint mit kellene tennie Magyarországnak ahhoz, hogy gyors pénzügyi támogatást kapjon az Európai Uniótól. Seibert úgy fogalmazott, ebben a kérdésben is azok az illetékesek, akikhez Magyarország fordult, vagyis az EB és az IMF.

Angela Merkel és Nicolas Sarkozy
Angela Merkel és Nicolas Sarkozy

A brit Economist csütörtöki vezércikkében vetette fel, hogy Angela Merkel és Nicolas Sarkozy igazán rászólhatna már Orbán Viktorra. A lap szerint az európai vezetőknek nyilvánosan is el kell ítélniük Orbánt, úgy, ahogy azt Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is tette.

A lap eddig megértő volt Orbánnal szemben, akinek most is dicsért antikommunista kiállását, de úgy vélte, hogy az alaptörvény és a sarkalatos törvények rossz irányba vezetnek, és most már az EU-nak is lépnie kell.

A héten párizsi és berlini kritikát is megfogalmaztak már a kormánnyal szemben.

Alain Juppé francia külügyminiszter arról beszélt, hogy problémás a helyzet Magyarországon, ahol az új alkotmány konszolidálja Orbán Viktor hatalmát. A magyar Külügyminisztrérium visszautasította Juppé nyilatkozatát.

Georg Streitner helyettes német szóvivő pedig szerdán Berlinben a kormány sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a német kormány üdvözli az Európai Bizottságnak az új magyar alkotmánnyal kapcsolatos brüsszeli vizsgálatát, és megvárja a vizsgálat eredményét.