no

Lemondott a svájci jegybankelnök

2012.01.09. 14:56

Bejelentette lemondását Philipp Hildebrand, a svájci jegybank elnöke, közölte hétfőn a Svájci Nemzeti Bank. A jegybank közleményében arról tájékoztatott: Hildebrand azonnali hatállyal távozik a szervezet éléről. Korábban erős kritika érte a jegybankelnököt azt követően, hogy  felesége még a nyár folyamán mintegy félmillió dollárt vásárolt a svájci frank árfolyamrögzítése előtt három héttel, majd később - amikor megerősödött a dollár a beavatkozás hatására - nyereséggel eladta az összeget.

Az üggyel kapcsolatban felmerült a bennfentes kereskedelem gyanúja, a bankelnök azonban azt állította, hogy nem követett el jogsértést, és ezt egy független auditori vizsgálat is alátámasztotta. Mindamellett az SNB-nél azt közölték, egy külső könyvvizsgáló céget fognak megbízni azzal, hogy áttekintse a SNB-igazgatók 2009 és 2011 közötti pénzügy tranzakcióit. A jegybankelnök hétfői, lemondásárólszóló bejelentésére rövid időre jelentősen erősödött a frank az euróhoz képest. Háromnegyed 3 körül 1,2137 frankon jegyezték az eurót a bejelentést megelőző 1,2140 frank után.

Philip Hildebrand
Philip Hildebrand
Fotó: Christian Hartmann

A döntés meglepő azok után, hogy Philip Hildebrand korábban azt mondta, nem szándékozik lemondani az ügy miatt. Kijelentette: amíg élvezi a kormány és a jegybank igazgatótanácsának bizalmát, addig marad a posztján. A svájci államfő szerint sem kell lemondania  a bankelnöknek: Eveline Widmer-Schlumpf - aki az ország pénzügyminisztere is - úgy látja: Hildebrand személyében olyan bankelnököt veszítene el az ország, aki „kiváló szakember, jó kapcsolati hálóval rendelkezik, és igen hasznos Svájc számára".

Az ügy egy december 23-i meglepő tartalmú közleménnyel kezdődött, amelyben a svájci jegybank cáfolta, hogy Philipp Hildebrand jegybankelnök bennfentes információk birtokában anyagi haszonra tett volna szert a szeptemberben felállított svájci frank/euró árfolyamküszöb kapcsán. A cáfolat úgy született, hogy mindezt megelőzően sem belföldön, sem külföldön nem vádolta senki Hildebrandot esetleges visszaéléssel.