A magyarországi kitettség hajtja fel az osztrák CDS-árakat

2012.01.11. 19:23

A magyarországi kitettséggel kapcsolatos piaci aggályok hajtják felfelé az osztrák államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók (CDS) árazását - áll a Fitch Ratings szerdán Londonban ismertetett helyzetértékelésében.

A legnagyobb európai hitelminősítő kötvénypiaci adatszolgáltató részlege - Fitch Solutions - által összeállított idei első kimutatás szerint az idei év eleje óta is változatlanul az európai szuverén adósok CDS-díjszabásai adják a térség egészében mért CDS-áremelkedések hajtóerejét. Európában a szuverén adósok CDS-árazása átlagosan 6 százalékkal emelkedett 2012 eddigi szakaszában, miközben az európai szuverén és kereskedelmi adósszektorok kockázatbiztosítási díjai együttesen és átlagosan csak 3 százalékkal emelkedtek.

A Fitch Solutions kimutatása szerint az első heti európai szuverén átlagon belül a legnagyobb mértékben, 22 százalékkal Ausztria szuverén CDS-díjszabása emelkedett, utána Spanyolország és Magyarország következik 17, illetve 11 százalékos CDS-árnövekedéssel.

Az elemzés szerint Magyarország államadósság-törlesztési kockázatának biztosítási tranzakciói december eleje óta 26 százalékkal drágultak a magyar gazdasággal kapcsolatos aggodalmak miatt, és ezek az aggodalmak terhelik az osztrák adóskockázat piaci megítélését is, tekintettel Ausztria magyarországi pénzügyi kitettségére.