Egymillió dollárral távozik a svájci jegybankelnök

2012.01.12. 11:31

Noha még két hét sem telt el az évből, a Svájci Központi Bank a napokkal ezelőtt lemondott vezetőjének kifizeti az egész éves fizetését, egymillió dollárt. A jegybank annak ellenére teszik ezt meg, hogy Philipp Hildebrand a felesége devizaspekulációja miatt kényszerült lemondásra. A távozó jegybankelnök az érvényes szerződése miatt kap ekkora összeget – írja a Financial Times cikke alapján a Portfolio.

A bank tájékoztatása alapján egyéves fizetés jár Hildebrandnak, hiszen féléves felmondási időre megilleti a munkabére, miközben a következő hat hónapra azért kell a fizetését kifizetni, mivel törvény tiltja, hogy jövő januárig új munkát vállaljon.

A Financial Times szerint az egyéves végkielégítés csak további olaj a tűzre, Svájcban ugyanis nagy port kavart a korábbi jegybankelnök feleségének botránya, aki három héttel a bevezetett árfolyamgát előtt vásárolt be 400 ezer dollárt, majd néhány héten belül közel 100 ezer dolláros nyereséggel szállt ki az üzletből.

Hildebrand mindent megtett, hogy a károkat enyhítse. Először bejelentette, hogy a nyereséget egy jótékonysági szervezetnek ajánlották fel, majd miután belátta, hogy képtelenség bizonyítani, hogy a felesége tőle nem jutott semmilyen bennfentes információhoz, lemondott.

Hildebrand lemondását követően több változás is történt, a kormány egy bizottságot is felállított, amely megvizsgálja, miként lehetne javítani a jegybank felügyeletét kormányzati oldalról. A piac jelenleg azt várja el, hogy a jegybanknál a stabil vezetőség újra felálljon, azonban a kormány szerint nem fognak új elnököt jelölni áprilisig, ami sokkal később van, mint amire számítani lehetett.

Szakértők szerint miközben a kormány felelőssége, hogy új jegybankelnököt jelöljön, a 11 fős felügyelő bizottság – amely főként régiós politikusokból áll – feladata, hogy felügyelje a Svájci Központi Bankot. Az új kormányzati bizottság felállítása a Hildebrand körül kialakult botrány hatására azzal a veszéllyel fenyeget, hogy a korábbiaknál erősebb szövetségi politikai befolyás alakul ki, miközben a jegybank historikusan is komoly intézményi függetlenségnek örvend.

Az átmeneti időszakra a jegybank vezetését Thomas Jordan látja el, aki már 1997 óta dolgozik a jegybankban. A kormány a hírek szerint kivár addig, amíg a jegybank igazgató tanácsába a három új tag jelölésre kerül a felügyelő bizottság által, és majd ezt követően döntik el, hogy ki legyen a jegybankelnök.